Burse - Fonduri mutuale

Un om de afaceri din Alexandria sparge gheaţa pe Bursă cu primul IPO după doi ani şi jumătate

Autor: Andrei Chirileasa

07.11.2010, 23:45 568

Producătorul de pompe hidraulice Hidraulica UM Plopeni,controlat de omul de afaceri Dănel Dinu din Alexandria, va derulaîncepând cu data de 12 noiembrie o ofertă publică iniţială devânzare de acţiuni (IPO) în vederea listării la Bursă, aceastafiind prima astfel de ofertă după cea a Teraplast Bistriţa (TRP) înluna aprilie 2008.

Hidraulica îşi propune să strângă între 10,7 şi 12,2 milioane delei de pe Bursă pentru cofinanţarea construirii unei minicentralefotovoltaice, investiţie pentru care va beneficia de fondurieuropene.

"Noi avem un proiect cu fonduri europene care vizează producţiade energie electrică din surse regenerabile, care este aprobat dedouă luni şi jumătate şi avem nevoie de co-finanţare. Demersurilede listare le-am început acum trei luni şi jumătate. Încercăm săatragem finanţare şi listarea la Bursă nu se pare o metodăviabilă", a declarat pentru Ziarul Financiar Ionel Dinu,preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidraulica. El estefratele lui Dănel Dinu, care controlează compania.

Investiţia în producţia de energie electrică este gândită pentrureducerea costurilor, centrala urmând să acopere consumul propriual companiei, iar surplusul va fi vândut în piaţă. Societatea sperăsă obţină venituri suplimentare din vânzarea certificatelor verzipe care le va primi de la stat pentru energia verde produsă.

Compania vinde 97 de milioane de acţiuni, reprezentând 41% dincapital, la un preţ cuprins între 0,11 şi 0,125 lei, evaluându-seastfel la minimum 26 mil. lei (6 mil. euro). Preţul final va fistabilit în funcţie de gradul de subscriere al ofertei. Oferta esteintermediată de firma de brokeraj Confident Invest şi se încheie pe3 decembrie.

Compania a avut anul trecut afaceri de 11,2 mil. lei (2,64 mil.euro), în scădere cu 36% faţă de 2008, şi un profit net de 5.500 delei, potrivit datelor financiare publicate în prospectul de ofertă.În primul semestru, afacerile companiei au fost de 5,15 mil. lei(1,21 mil. euro), în scădere cu 14% faţă de perioada similară a lui2009.

"În 2009 a fost o scădere a cifrei de afaceri ca urmare arestructurării din 2008, când de la 350 de angajaţi am ajuns la 240de angajaţi, dar şi piaţa a înregistrat o scădere. Am reuşit totuşisă ne menţinem datorită exporturilor", a explicat Ionel Dinu.

Compania produce echipamente hidraulice pentru utilaje agricole,care sunt vândute pe piaţa internă pentru producţia de tractoare,dar şi la export în Iran şi Egipt. Compania mai produce cilindrihidraulici şi pompe hidraulice, fiind singurul producător localpentru anumite categorii de echipamente.

Compania îşi propune o promovare mai agresivă în perioadaurmătoare pentru produsele noi, printre care se numără un cilindrutelescopic pentru remorci de autobasculante, prin intrarea înservice-urile pentru autocamioane.

Proprietarul Hidraulica mai controlează producătorul detractoare şi utilaje agricole MAT Craiova (MTCR) şi producătorul desilozuri şi mori pentru cereale Islaz Alexandria (ISLZ), ambelecompanii fiind listate pe piaţa RASDAQ. MT Craiova şi-a majoratrecent capitalul cu 6 mil. lei, din care 3,6 mil. lei au fostsubscrişi de acţionarul majoritar, iar SIF Oltenia a participat cu2,4 mil. lei. SIF Oltenia este acţionar minoritar şi la Islaz. Dinuar putea miza astfel pe sprijinul SIF-urilor în oferta de laHidraulica Plopeni.

De la jumătatea lui 2008 nicio companie locală nu s-a maiîncumetat să lanseze IPO-uri în vederea listării la Bursă, dincauza prăbuşirii pieţei. Nici contextul actual nu este favorabilfinanţărilor prin Bursă, activitatea investitorilor la BVB fiind laun minim al ultimilor ani. Contextul nu îi sperie însă pereprezentanţii Hidraulica.

"Am fost optimişti când am început această afacere şi sper să sesubscrie", a precizat Ionel Dinu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO