Burse - Fonduri mutuale

Transgaz vinde bonduri de 500 milioane lei pentru a construi conducte

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

17.06.2015, 00:06 587

Transportatorul de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN) vrea să strângă de pe bursă până la jumătate de miliard de lei printr-o ofertă de obligaţiuni, urmărind să-şi îngroaşe conturile înainte de a se lansa anul viitor într-un program substanţial de investiţii.

Transgaz vrea ca în 2016 să înceapă lucrul la proiecte de infrastructură de circa 1,5 miliarde de euro, în special pentru a prelua gazele din Marea Neagră şi pentru a uni reţeaua românească de cele ale statelor vecine. Compania a primit aprobarea acţionarilor să vândă bonduri de 500 milioane de lei, cu maturitatea de cel puţin cinci ani şi o dobândă fixă de maximum 4,5%, cu două puncte procentuale peste cea oferită de stat investitorilor anul acesta într-o emisiune de dimensiune şi maturitate similară.

WikiZF: Profilul companieiTransgaz

Banii adunaţi din vânzarea bondurilor ar fi una dintre componentele mixului de finanţare scontat de conducerea transportatorului de gaze naturale, Combinaţia optimă este sursele proprii, împrumuturi şi fonduri europene, în proporţii aproximativ egale. Transgaz are aproape zero datorii financiare şi este bogată în cash, având în conturi 689 milioane de lei la sfârşitul lunii martie. Circa 256 milioane de lei vor pleca în luna iulie către acţionari sub formă de dividende.

Şefii Transgaz preconizează că oferta va avea loc în cel mult cinci luni, însă compania va trebui să se mişte mai repede pentru a atrage o plajă mai largă de investitori. O decizie emisă în 2013 de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), permite fondurilor de pensii să-şi plaseze banii în obligaţiunile companiilor de stat, chiar dacă acestea nu au rating recomandat investiţiilor. Folosită anterior de Transelectrica (TEL) pentru a strânge mai mulţi cumpărători ai bondurilor de 200 milioane de lei vândute în 2013, decizia îşi pierde efectele în septembrie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO