Burse - Fonduri mutuale

Cât riscă Transgaz dacă Rusia opreşte robinetul? Gazul rusesc care traversează România aduce 30% din profit

Cât riscă Transgaz dacă Rusia opreşte robinetul?...

Autor: Radu Bostan

26.05.2015, 08:30 1265

„Fantoma“ South Stream bântuie în Europa, iar planurile tot mai ferme ale Rusiei de a construi un drum ocolitor pentru gazele destinate pieţei europene ameninţă din nou să scoată transportatorul român Transgaz din jocul regional al gazelor.

Pentru Transgaz (simbol bursier TGN), gazul rusesc care străbate Dobrogea în drumul spre Bulgaria, Grecia şi Turcia aduce în fiecare an încasări de circa 270-280 milioane de lei (în funcţie de cursul leu-dolar), adică circa 17% din veniturile operaţionale.

Transportul internaţional contribuie cu aproape o treime la profitul operaţional (EBIT), care anul trecut a fost de 598 milioane de lei, astfel că o eventuală dispariţie a acestei linii de business ar lăsa un gol substanţial în câştigul companiei.

Pe termen scurt, riscul ca Transgaz să-şi piardă poziţia de „staţie de escală“ în drumul gazului rusesc către Balcani este inexistent, pentru că deocamdată Rusia nu are de ales decât să-şi alimenteze mai departe consumatorii europeni prin conductele din Ucraina. Situaţia poate arăta diferit pe termen mediu, mai exact începând din anul 2019, când expiră contractul actual de tranzit prin Ucraina expiră. Rusia speră ca atunci să dispună de altă rută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO