Burse - Fonduri mutuale

Templeton promite listarea Fondului Proprietatea in 2010. Cum comentati?

Templeton promite listarea Fondului Proprietatea in 2010

David Smart (stanga), seful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton va prelua de la Daniela Lulache (dreapta) gestiunea activelor de 2,6 mld. euro ale Fondului Proprietatea. Directoratul va fi desfiintat

07.09.2009, 18:58 127

Franklin Templeton Investments a primit acordul actionarilorFondului Proprietatea pentru a prelua administrarea activelor de 11mld. lei (2,6 mld. euro), angajandu-se ca va lista Fondul inurmatorul an. Americanii vor castiga 13 mil. euro pe an dinmandatul de administrator.

Ieri, actionarii Fondului Proprietatea (FP), convocati in cadrulAdunarii Generale, au aprobat cu o majoritate de 99,85% din voturioferta finala si contractul de administrare cu companiacastigatoare a procedurii de selectie-Franklin TempletonInvestments.

"Suntem foarte incantati de aprobarea contractului. Avem foartemulte de facut in continuare. Mai intai, va trebui sa inregistramFondul Proprietatea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare,pentru ca in decursul urmatorului an sa il listam", a spus DavidSmart, seful global pe fonduri suverane la Franklin Templeton.

Franklin Templeton Investments, prin intermediul subsidiarei dinRomania, va administra atat activele de 11 mld. lei ale FP, dar siFondul ca societate comerciala. Actuala conducere, formata dintr-undirectorat si un Consiliul de Supraveghere, va ramane in functiepana la convocarea unei noi Adunari Generale a Actionarilor, undemembrii acestei conduceri vor fi revocati din functie.

Chiar daca nu a mai fost implicat in administrarea unui fond deanvergura sociala a Fondului Proprietatea, Smart spune caprincipala raspundere a mandatului de administrare este aceea de acreste valoarea Fondului.

"Vom face o analiza ampla a portofoliului si vom acorda multaatentie companiilor nelistate. In acest sens, vom incerca sa neintalnim cu managementul acestor companii si pe parcursulurmatorilor ani sa aducem aceste companii pe bursa. In momentul defata exista un discount urias intre pretul la care se vandactiunile Fondului Proprietatea si valoarea activului net. Prinlistarea Fondului, vom incerca sa ingustam acest discount, pentruca peste cativa ani Fondul sa se tranzactioneze cu prima pe Bursa",a adaugat el.

In cadrul AGA de ieri, Ministerul Finantelor Publice, actionarulmajoritar al Fondului Proprietatea, a cerut sa fie renegociate incontinuare clauzele contractuale cu Franklin Templeton, pentru aimbunatati protectia Fondului. Ciprian Badea, reprezentantulFinantelor la Adunarea Generala a Actionarilor, a spus ca acesteobservatii, in numar de patru, nu vor duce la neincheiereacontractului. Potrivit lui Badea, observatiile fac referire la oserie de formulari din contractul de administrare, si nu la ofertafinala depusa de Franklin Templeton.

Tot ieri, actionarii FP au aprobat cu majoritate de voturivanzarea participatiilor detinute la cele trei divizii alecompaniei energetice CEZ Oltenia, respectiv Distributie, Vanzare siServicii, pentru care Fondul va incasa aproape 230 mil. euro.

"Cu lichiditatile obtinute in urma tranzactiei cu CEZ vomincerca sa diversificam portofoliul Fondului. O optiune deplasament sunt obligatiunile", spune Smart.

Intrarea in functie a noului administrator impune modificareaactului constitutiv al Fondului Proprietatea, modificare ce trebuiesupusa votului actionarilor intr-o Adunare Generala Extraordinaracare va fi convocata in urmatoarea luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO