Templeton promite listarea Fondului Proprietatea in 2010. Cum comentati?

Autor: Roxana Daniela Pricop 07.09.2009

Franklin Templeton Investments a primit acordul actionarilor Fondului Proprietatea pentru a prelua administrarea activelor de 11 mld. lei (2,6 mld. euro), angajandu-se ca va lista Fondul in urmatorul an. Americanii vor castiga 13 mil. euro pe an din mandatul de administrator.

Ieri, actionarii Fondului Proprietatea (FP), convocati in cadrul Adunarii Generale, au aprobat cu o majoritate de 99,85% din voturi oferta finala si contractul de administrare cu compania castigatoare a procedurii de selectie-Franklin Templeton Investments.

"Suntem foarte incantati de aprobarea contractului. Avem foarte multe de facut in continuare. Mai intai, va trebui sa inregistram Fondul Proprietatea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru ca in decursul urmatorului an sa il listam", a spus David Smart, seful global pe fonduri suverane la Franklin Templeton.

Franklin Templeton Investments, prin intermediul subsidiarei din Romania, va administra atat activele de 11 mld. lei ale FP, dar si Fondul ca societate comerciala. Actuala conducere, formata dintr-un directorat si un Consiliul de Supraveghere, va ramane in functie pana la convocarea unei noi Adunari Generale a Actionarilor, unde membrii acestei conduceri vor fi revocati din functie.

Chiar daca nu a mai fost implicat in administrarea unui fond de anvergura sociala a Fondului Proprietatea, Smart spune ca principala raspundere a mandatului de administrare este aceea de a creste valoarea Fondului.

"Vom face o analiza ampla a portofoliului si vom acorda multa atentie companiilor nelistate. In acest sens, vom incerca sa ne intalnim cu managementul acestor companii si pe parcursul urmatorilor ani sa aducem aceste companii pe bursa. In momentul de fata exista un discount urias intre pretul la care se vand actiunile Fondului Proprietatea si valoarea activului net. Prin listarea Fondului, vom incerca sa ingustam acest discount, pentru ca peste cativa ani Fondul sa se tranzactioneze cu prima pe Bursa", a adaugat el.

In cadrul AGA de ieri, Ministerul Finantelor Publice, actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, a cerut sa fie renegociate in continuare clauzele contractuale cu Franklin Templeton, pentru a imbunatati protectia Fondului. Ciprian Badea, reprezentantul Finantelor la Adunarea Generala a Actionarilor, a spus ca aceste observatii, in numar de patru, nu vor duce la neincheierea contractului. Potrivit lui Badea, observatiile fac referire la o serie de formulari din contractul de administrare, si nu la oferta finala depusa de Franklin Templeton.

Tot ieri, actionarii FP au aprobat cu majoritate de voturi vanzarea participatiilor detinute la cele trei divizii ale companiei energetice CEZ Oltenia, respectiv Distributie, Vanzare si Servicii, pentru care Fondul va incasa aproape 230 mil. euro.

"Cu lichiditatile obtinute in urma tranzactiei cu CEZ vom incerca sa diversificam portofoliul Fondului. O optiune de plasament sunt obligatiunile", spune Smart.

Intrarea in functie a noului administrator impune modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, modificare ce trebuie supusa votului actionarilor intr-o Adunare Generala Extraordinara care va fi convocata in urmatoarea luna.