Burse - Fonduri mutuale

Statul se pregăteşte pentru procesul cu Rompetrol

Statul se pregăteşte pentru procesul cu Rompetrol
24.08.2010, 23:40 17

Statul român ar putea da în judecată grupul Rompetrol, controlatde compania kazahă de stat KazMunaiGaz, dacă nu-şi recupereazăîntreaga sumă de 570 mil. euro reprezentând contravaloareaobligaţiunilor de la rafinăria Petromidia (RompetrolRafinare).
Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Finanţelor aremandat pentru a merge în justiţie în cazul în care kazahii nuplătesc toată datoria.
Grupul Rompetrol a convocat pentru astăzi o conferinţă de presă încare urmează să prezinte "clarificări privind obligaţiunilescadente la 30 septembrie 2010, precum şi aspecte referitoare lafinalizarea ofertei publice de preluare, pe care compania aderulat-o pentru Rompetrol Rafinare (RRC)".
Rompetrol Rafinare a convocat pentru data de 14 septembrie oAdunare Generală a Acţionarilor (AGA) în care trebuie să se aprobeconversia obligaţiunilor nerăscumpărate până la sca­denţă înacţiuni.
Oficialii Rompetrol susţin că au opţiunea de a răscumpăra integralsau parţial obligaţiunile, precum şi opţiunea de a convertiobligaţiunile nerăscumpărate în acţiuni.
De cealaltă parte, reprezentanţii statului susţin că nu se poaterealiza o răscumpărare parţială şi că Rompetrol Rafinare trebuiefie să plătească întreaga sumă fie să convertească întreaga sumă,în acţiuni. Textul ordonanţei din 2003 prin care datoriilePetromidia au fost transformate în obligaţiuni nu este foarte clarîn această privinţă.
Problema este că Rompetrol a răscumpărat deja obligaţiuni de 54mil. euro şi s-a mai angajat să mai realizeze o plată similară,astfel că dacă instanţa va decide că nu se poate realiza orăs­cumpărare par­ţială, kazahii ar putea fi forţaţi să vină cutoţi banii.
Dacă nu ar fi plătit nimic, kazahii riscau să piardă controlulrafinăriei Petromidia, care ar fi revenit la stat.
Grupul Rompetrol a angajat deja patru dintre cele mai mari case deavocatură locale pentru a-l reprezenta în acest caz, care ar puteafi cel mai mare proces din istoria corporatistă a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO