Statul se pregăteşte pentru procesul cu Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 24.08.2010

Statul român ar putea da în judecată grupul Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, dacă nu-şi recuperează întreaga sumă de 570 mil. euro reprezentând contravaloarea obligaţiunilor de la rafinăria Petromidia (Rompetrol Rafinare).
Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Finanţelor are mandat pentru a merge în justiţie în cazul în care kazahii nu plătesc toată datoria.
Grupul Rompetrol a convocat pentru astăzi o conferinţă de presă în care urmează să prezinte "clarificări privind obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010, precum şi aspecte referitoare la finalizarea ofertei publice de preluare, pe care compania a derulat-o pentru Rompetrol Rafinare (RRC)".
Rompetrol Rafinare a convocat pentru data de 14 septembrie o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) în care trebuie să se aprobe conversia obligaţiunilor nerăscumpărate până la sca­denţă în acţiuni.
Oficialii Rompetrol susţin că au opţiunea de a răscumpăra integral sau parţial obligaţiunile, precum şi opţiunea de a converti obligaţiunile nerăscumpărate în acţiuni.
De cealaltă parte, reprezentanţii statului susţin că nu se poate realiza o răscumpărare parţială şi că Rompetrol Rafinare trebuie fie să plătească întreaga sumă fie să convertească întreaga sumă, în acţiuni. Textul ordonanţei din 2003 prin care datoriile Petromidia au fost transformate în obligaţiuni nu este foarte clar în această privinţă.
Problema este că Rompetrol a răscumpărat deja obligaţiuni de 54 mil. euro şi s-a mai angajat să mai realizeze o plată similară, astfel că dacă instanţa va decide că nu se poate realiza o răs­cumpărare par­ţială, kazahii ar putea fi forţaţi să vină cu toţi banii.
Dacă nu ar fi plătit nimic, kazahii riscau să piardă controlul rafinăriei Petromidia, care ar fi revenit la stat.
Grupul Rompetrol a angajat deja patru dintre cele mai mari case de avocatură locale pentru a-l reprezenta în acest caz, care ar putea fi cel mai mare proces din istoria corporatistă a României.