Burse - Fonduri mutuale

Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch

Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch Ratings

Autor: Adrian Voicu,

23.05.2011, 22:44 4462

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectivaasupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-seastfel agenţiei Standard&Poor's care a criticat problemelepolitice întâmpinate de programul de austeritate stabilit departidul de guvernare.

Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, dacă ţara nu vareuşi să se conformeze ţintelor de deficit, se arată într-uncomunicat al agenţiei citat de Bloomberg.

Belgia trebuie să îşi reducă deficitul bugetar la mai puţin de3% din PIB în 2012.

Un guvern de criză a condus Belgia de la alegerile din iunie2010, reuşind să reducă deficitul la 3,6% din PIB în acest an de la5,9% în 2009, continuarea programului necesitând însă o soluţiepolitică se arată în comunicatul agenţiei.

"Reducerea datoriei va cere o reformă fiscală dar şi odisciplină fiscală în următorii ani, care la rândul său necesită unnou guvern cu un nou mandat", a declarat Douglas Renwick, analistde credit în cadrul Fitch din Londra. "În ciuda disputelorpolitice, managementul fiscal a rămas puternic, menţinând Belgia laun rating înalt".

Reducerea perspective de către Fitch înseamnă că există şanse dereducere a ratingului în următorii 1-2 ani.

"Perspectiva negativă reflectă temerile Fitch cu privire laritmul reformei structurale din următorii ani şi capacitateaacesteia de a accelera consolidarea fiscală fără o rezolvare acrizei constituţionale", a mai spus Douglas Renwick.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO