Burse - Fonduri mutuale

Furtuna care a lovit Europa. Perspectiva negativă dată Italiei de S&P bagă groaza în investitori. Bursele europene încheie ziua în cădere. Indicii bursieri americani coboară cu peste 1%

Furtuna care a lovit Europa. Perspectiva negativă acordată Italiei de S&P aduce căderea burselor

Autor: Adrian Voicu

23.05.2011, 21:30 3988

Temerile privind capacitatea Europei de a face faţă datoriilorsuverane a lovit astăzi pieţele de capital din întreaga lume,aducând moneda europeană la minimul ultimelor două luni.

După ce Fitch Ratings a decis reducerea cu trei trepte aratingului datoriilor Greciei, adâncind ţara în zona de risc junk,sâmbătă agenţia Standard & Poor's a revizuit perspectiva asupraItaliei de la "pozitiv" la "negativ", lovind puternic în şedinţelebursiere de astăzi.

Astfel, dacă principalul indice al bursei italiene, FTSE MIB acoborât cu 3,23%, celelalte burse europene au încheiat tot pe roşu:bursa din Londra (FTSE 100) a avut un declin de 1,75%, bursa de laParis (CAC 40) a coborât cu 2,02%, în timp ce cea germană (DAX) aînregistrat în finalul şedinţei 2,03%.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu bursa de la Bucureşti,indicele compozit BET-C încheind ziua pe o cădere de1,02%.

Acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare(SIF-uri), printre cele mai sensibile la fluctuaţiile pieţelorexterne de acţiuni, au raportat scăderi până la peste 4%. TitlurileSIF Muntenia (SIF5) au pierdut cel mai mult din valoare, respectiv4,63%.

Bursa de la New York a deschisîn scădere, la jumătate de oră de laînceperea tranzacţiilor indicele Dow Jones pierzând 1,09%, până la12.375,55 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO