Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile în picaj: -15% în ultimele trei zile, -40% în ultimele două luni, -50% până la minimele din 2009. A venit vremea de cumpărare?

SIF-urile în picaj: -15% în ultimele trei zile, -40% în ultimele două luni, -50% până la minimele din 2009. A venit vremea de cumpărare?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

05.10.2011, 00:00 1477

Pe parcursul zilei de ieri, acţiunile SIF-urilor înregistrau la un moment dat corecţii şi de peste 8%, însă spre final şi-au mai revenit, închizând cu scăderi de circa 6-7%. Ti­tlurile SIF Oltenia au închis ieri cu un declin de 7,7% pe al doilea rulaj din piaţă, o scădere similară consemnând şi acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).

În ultimele două luni (de la finele lunii iulie) SIF-urile au înregistrat scăderi de până la 40%, iar investitorii se uită acum spre minimele din 2009. Ca să ajungă la nivelurile din februarie 2009, SIF-urile ar mai trebui să piardă circa 50%.

Brokerii pun corecţii puternice înregistrate de SIF-uri în ultima perioadă pe seama contextului de piaţă nefavorabil şi percepţiei investitorilor cu privire la expunerea acestora pe acţiunile Erste Bank în urma ofertei încheiate cu austriecii pentru lichidizarea participaţiei la BCR.

SIF-urile au încheiat în urmă cu câteva săptămâni un acord de principiu cu Erste prin care cedează pachetele pe care le deţin la BCR în schimbul unei sume fixe de bani, de circa 25,6 mil. euro pentru fiecare SIF şi câte un pachet de 1% din acţiunile Erste, care la acea dată era evaluat la 82 mil. euro.

Între timp, titlurile băncii austriece s-au depreciat puternic pe bursa din Viena, şi au pierdut circa 15% din valoare numai în ultimele trei zile. Ieri o acţiune Erste Bank era cotată în scădere cu 5,6%, la un preţ de 17 euro/titlu.

Mihai Chişu, broker la firma de brokeraj IFB Finwest: Lumea compară din ce în ce mai mult SIF-urile cu Erste şi când acţiunile Erste scad îi determină să vândă şi acţiuni SIF. Valoarea acţiunilor Erste este într-o depreciere profundă, de la 24 de euro, cât erau evaluate în timpul negocierilor, acum a ajuns la 17 euro o acţiune. Dacă ar fi luat bani, ar fi fost mult mai bine pentru că ştiau ce iau."Deal-ul neinspirat cu Erste pentru participaţia la BCR poate fi o explicaţie pentru scăderile de pe SIF-uri. Acţiunile sunt amendate din mai multe motive, respectiv contextul internaţional extrem de fragil, scăderile de pe bursa americană, corecţiile de pe bursele europene şi de pe acţiunile bancare având în vedere că au o compoziţie cu expunere pe sectorul bancar. Practic lumea compară din ce în ce mai mult SIF-urile cu Erste şi când acţiunile Erste scad îi determină să vândă şi acţiuni SIF. Valoarea acţiunilor Erste este într-o depreciere profundă, de la 24 de euro, cât erau evaluate în timpul negocierilor, acum a ajuns la 17 euro o acţiune. Dacă ar fi luat bani, ar fi fost mult mai bine pentru că ştiau ce iau", este de părere Mihai Chişu, broker la firma de brokeraj IFB Finwest.

El mai spune că acţionarii SIF-urilor sunt dezamăgiţi de tranzacţia prin care SIF-urile au renunţat la cea mai importantă participaţie din portofoliu, respectiv cea la BCR, care este cea mai mare bancă din sistemul bancar.

"Scăderile de pe SIF-uri par a fi exagerate întrucât pot să recupereze în primăvara anului viitor dacă conducerea SIF-urilor va acorda acţionarilor un dividend foarte generos pentru a se absolvi de o parte din vină pentru acţionarii care nu şi-au dorit acest deal. Aceasta este ultima speranţă pentru SIF-uri pentru că pe termen mediu nu au motive de apreciere. Acum reperul acţionarilor este minimul atins de acestea în anul 2009, mai ales dacă se uită la scenariile de afară. Dezamăgirea este maximă. Încep să iasă la suprafaţă realităţi care, obiectiv privite, nasc semne de întrebare", a precizat Chişu.

Acţiunile Erste Bank au pierdut mai bine de jumătate din valoare de la începutul acestui an, în timp ce SIF-urile au marcat corecţii de circa 35%.

Indicele BET-FI, care reprezintă SIF-urile şi acţiunile Fondului Proprietatea, a atins ieri un nou minim pentru ultimii doi ani şi jumătate, coborând la nivelul de 15.700 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO