Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova intră în tranzacţia anului după ce acţionarii au delegat conducerea să decidă dacă negociază cu Erste vânzarea acţiunilor BCR

SIF Moldova intră în tranzacţia anului după ce acţionarii au delegat conducerea să decidă dacă negociază cu Erste vânzarea acţiunilor BCR

SIF Moldova intră în tranzacţia anului după ce acţionarii au delegat conducerea să decidă dacă negociază cu Erste vânzarea acţiunilor BCR

Autor: Andrei Chirileasa, Monica Juganaru - Mediafax

26.09.2011, 00:07 926

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au mandatat sâmbătă consiliul de administraţie al societăţii să decidă modalitatea de valorificare a pachetului de 6% din acţiunile BCR în cazul în care listarea nu este posibilă.

Şansele ca BCR să fie listată la bursă sunt însă zero, având în vedere că acţionarii SIF Oltenia (SIF5) au votat vineri împotriva listării.

Cea mai la îndemână soluţie pentru conducerea SIF Moldova este să accepte oferta pe care austriecii de la Erste le-au făcut-o celorlalte SIF-uri, respectiv 25 mil. euro cash şi 1% din Erste pentru 6% din BCR.

Şefii SIF Moldova ar fi vrut o ofertă mai bună, dar reprezentanţii Erste au fost categorici: asta e oferta, mai mult nu putem da, o acceptaţi sau nu, alta n-o să mai existe.

În condiţiile actuale, niciuna dintre SIF-uri nu-şi permite să rămână captivă în BCR fără pârghii de negociere pe viitor cu Erste.

Ce au hotărât acţionarii SIF Moldova

"Aprobă mandatarea consiliului de administraţie (CA) al SIF Moldova ca în situaţia în care listarea nu este posibilă din motive independente de SIF Moldova să negocieze alternative pentru lichidizarea acţiunilor BCR (vânzare, aport, schimb, alte instrumente)", se arată într-un raport al SIF Moldova emis după AGA de sâmbătă.

Surse din cadrul acţionariatului SIF Moldova au declarat că investitorii au aprobat cu circa 75% din voturi acest punct de pe ordinea de zi, care a fost propus de consiliul de administraţie, în timp ce punctele referitoare la începerea demersurilor de listare a BCR, propuse de un grup de acţionari, au primit circa 60% din voturi.

SIF Moldova a avut şi cea mai ridicată rată de participare la adunarea generală a acţionarilor. Vineri, la prima convocare s-au prezentat acţionari deţinând peste 31% din capital.

Acţionarii SIF Oltenia au anulat orice şansă de listare a BCR

Votul majoritar de la SIF Moldova pentru căutarea altor modalităţi de valorificare a acţiunilor BCR a fost influenţat şi de deciziile acţionarilor SIF Oltenia care au respins vineri propunerea privind listarea BCR, mandatând consiliul de administraţie să negocieze finalizarea tranzacţiei cu Erste.

Cele patru SIF-uri care au semnat cu Erste, printre care se numără şi Oltenia, au acceptat ca în momentul în care tranzacţia va fi încheiată să renunţe la orice pretenţie legată de listarea BCR. În acordul de amânare a listării BCR semnat tot de Erste şi SIF-uri în 2009 se precizează că austriecii sunt obligaţi să listeze BCR doar dacă toate cele cinci SIF-uri cer asta. Cum SIF Oltenia nu vrea listarea, ea devine imposibilă.

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au hotărât joi să "dea mână liberă" consiliului de administraţie pentru a decide ce va face cu acţiunile deţinute la BCR. SIF Transilvania a convocat acţionarii la 31 octombrie, pentru acelaşi subiect, în timp ce conducerea SIF Banat-Crişana nu a făcut un anunţ în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO