Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că SIF-urile pot să mai scadă cu 10% de la nivelele actuale

Brokerii cred că SIF-urile pot să mai scadă cu 10% de la nivelurile actuale

Autor: Stefan Musgociu

04.10.2011, 00:03 1007

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 1,8%, iar in­di­cele BET-FI, al ac­ţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a coborât cu 3,5% şi a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi două luni.

Începutul de săptămână a fost influenţat de mişcările în teritoriu negativ de pe bursele internaţionale. Astfel, cei mai mulţi investitori de la BVB au preferat să nu intre la tran­zacţionare în condiţiile în care pe plan extern pieţele sunt dominate de incertitudine cu privire la situaţia Greciei.

"Deşi cauza scăderilor a rămas aceeaşi, se pare că lipsa de reacţie a autorităţilor îi îngrijorează cel mai mult pe investitori, aceştia nemaidorind să spere în rezovarea problemelor, ci preferă să iasă din pieţe şi să aştepte calmarea acestora. Se pare că situaţia se agravează pe zi ce trece, iar acest lucru se reflectă prin scăderile continue ale pieţelor, investitorii nemaiţinând cont de zonele tehnice de suport atât în cazul indicilor internaţionali, cât şi în cel al indicilor locali. De altfel, în situaţia actuală începe să se pună problema care va fi zona în care preţurile se vor stabiliza", a declarat Mihai Mureşian, direc­torul de tranzacţionare al Interca­pital Invest.

Corelaţia cu pieţele vest-europene a fost mai vizibilă în cazul acţiunilor celor cinci SIF-uri, care au înregistrat corecţii cuprinse între 2,3% şi 5,3%. Astfel, indicele BET-FI a coborât cu 3,5% şi a atins cel mai redus nivel de după 17 iulie 2009. Brokerul nu exclude ca în perioada următoare indicele BET-FI să coboare până în zona de 15.000 de puncte, care este un suport psihic pentru investitori, sau ca indicele BET să scadă în jurul valorii de 3.500 de puncte.

"Bineînţeles că situaţia se poate schimba de la o zi la alta, deoarece sentimentul care dictează piaţa locală în perioada aceasta este strâns legat de evoluţiile externe, unde vedem o amplificare a incertitudinii. Este posibil ca până în momentul în care vom vedea o strategie clară din partea autorităţilor cu privire la problemele macroeco­nomice globale, pieţele finan­ciare să fie sub semnul incertitudinii, unde volatilitatea preţurilor să întindă la maximum atât răbdarea, cât şi nervii investitorilor", a adăugat Mureşian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 2%.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu tran­sferuri de 2,8 milioane lei şi respectiv 1,9 milioane lei.

Titlurile Fondului au scăzut cu 2%, la 0,4311 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au coborât cu 4,6%, la 0,887 lei.

Acţiunile Erste (EBS) au con­semnat una dintre cele mai severe scăderi din piaţă, de 7,7%, şi au ajuns la 78,2 lei (18,09 euro), influenţate de corecţia de 6,6% de pe piaţa de la Viena.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în scădere cu până la 2,7% după ce la deschidere au coborât cu cel mult 3,5%. Linia descendentă era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care con­sem­nau corecţii de până la 3,6%. Scăderile pieţelor vin în contextul în care investitorii se tem că Grecia va rata ţintele de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012, iar această perspectivă ar putea determina guvernul elen să ceară mai mulţi bani de la creditorii internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO