Burse - Fonduri mutuale

Şeful BCE a adus pentru o zi optimismul pe burse

Şeful BCE a adus pentru o zi optimismul pe burse

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: Stefan Musgociu

27.07.2012, 00:05 1075

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,64%, susţinută marginal de evoluţia burselor internaţionale, însă într-o piaţă apatică în care lichiditatea a fost salvată din nou de deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au evoluat incert în prima parte a şedinţei, în condiţiile în care bursele vest-europene au continuat să scadă uşor, prefigurând o nouă zi de corecţii. Totuşi, cu puţin înaintea orei 14:00, pieţele mature au trecut pe verde, iar mişcarea a determinat şi stabilizarea cotaţiilor de la BVB peste nivelurile de miercuri.

Pieţele europene au crescut puternic imediat după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că instituţia este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, indicând că banca este pregătită să intervină pentru reducerea costurilor de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări. "Declaraţiile lui Mario Draghi au ve­nit la momentul potrivit dacă ţinem cont că începutul de săp­tămână nu a fost unul tocmai bun atât pentru bursele interna­ţionale, cât şi pentru cursul euro/do­lar. Nu trebuie uitat că astăzi (joi - n. red.) este o zi importantă din punctul de vedere al raportărilor financiare pentru o serie de companii importante din Europa, iar o parte din cele care au raportat înaintea discursului lui Draghi nu au reu­şit să atingă estimările analiştilor", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,96%, iar indicele extins al Bursei BET-XT avansa cu 0,88%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. "Bursa de la Bucureşti a preluat şi ea trendul pozitiv al burselor externe, dar din păcate volumele nu susţin aceas­tă mişcare. Bursa a reuşit cu greu în ultima perioadă să depăşească rulaje de două milioane de euro, excluzând aici tranzacţiile deal şi transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea. Investitorii cu siguranţă aşteap­tă măsuri mai clare la nivel internaţional înainte de a reintra în piaţă, până când aceste măsuri vor apărea investitorii vor fi atraşi doar de acţiunile care pot oferi câştiguri rapide într-un termen scurt", a afirmat traderul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO