Burse - Fonduri mutuale

Zi decisivă pentru Facebook: Reţeaua de socializare publică astăzi primele rezultate financiare de la listare. Care sunt aşteptările?

Zi decisivă pentru Facebook: Reţeaua de socializare publică astăzi primele rezultate financiare de la listare. Care sunt aşteptările?

Foto: AFP

Autor: Andrei Chirileasa

26.07.2012, 17:16 1463

Facebook Inc. (FB), compania care deţine cea mai mare reţea de socializare online din lume, îşi publică astăzi rezultatele, iar investitorii din SUA şi din întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare să vadă primele cifre pe care compania le face publice după listarea la bursă, la mijlocul lunii mai.

Listarea Facebook, una dintre cele mai aşteptate tranzacţii de pe piaţa de capital în ultimii ani, s-a transformat într-un fiasco, după ce acţiunile au scăzut puternic încă din primele zile de tranzacţionare pe bursa NASDAQ faţă de preţul de vânzare din oferta publică iniţială (IPO). Compania şi o parte din acţionari au vândut acţiuni în ofertă la 38 de dolari, încasând în total circa 16 mld. dolari. În după săptămâni după derularea ofertei, preţul scăzuse deja la 26 de dolari, spre nemulţumirea investitorilor.

Scăderea preţului a fost pusă pe seama revizuirii în scădere a ţintelor de venituri şi de profit ale Facebook pentru 2012 şi pentru anii următori, revizuire despre care analiştii marilor bănci care au intermediat oferta ştiau încă înainte de închiderea acesteia.

Preţul acţiunilor a mai revenit între timp (miercuri au închis la 29,34 dolari), dar toată lumea aşteaptă să vadă dacă Facebook îşi confirmă potenţialul de creştere sau nu. O ratare în acest moment ar determina un nou val de vânzări şi ar duce preţul în jos.

Analiştii aşteaptă o creştere a veniturilor cu 9% faţă de trimestrul precedent, la 1,15 mld. dolari, şi un profit pe acţiune de peste 10 cenţi. Unii investitori nu cred însă că Facebook va atinge aceste ţinte.

Acţiunile Faceook au fost deja puternic lovite în sesiunea de tranzacţionare "târzie" care are loc după închiderea burselor americane şi în predeschiderea şedinţei de joi, după ce Zynga, producătorul de jocuri pentru Facebook, a raportat venituri mult sub aşteptări şi pierderi pe trimestrul al doilea. Acţiunile Facebook au scăzut cu aproape 6%, la 27,6 dolari, în timp ce acţiunile Zynga, companie listată la finalul anului trecut, au pierdut 40%.

Listările firmelor de internet derulate anul trecut au adus pierderi mari investitorilor. Zynga s-a listat la un preţ de 9 dolari şi a ajuns în prezent la 3 dolari. Şi acţiunile site-ului de cupoane de reduceri Groupon au scăzut de la 25 de dolari la listare sub 7 dolari în prezent. Doar acţiunile reţelei de socializare profesională LinkedIn stau mai bine, fiind peste preţul din ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO