Burse - Fonduri mutuale

Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea

Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop, Roxana Petrescu

07.12.2010, 23:58 87

Replica lui Mihai David vine după ce pe 29 noiembrie, în cadrulunei conferinţe de presă Grzegorz Konieczny, managerul deportofoliu al Franklin Templeton, s-a arătat surprins dediferenţele existente între costurile de producţie de laHidroelectrica şi alte două companii cu activităţi similare dinBrazilia şi Rusia.

"Nu înţeleg de ce costurile de producţie a energiei sunt maimari aici, doar dacă în România apa este mai scumpă", a spus ironicKonieczny la acel moment. Hidroelectrica este cel mai mareproducător de energie din România, având o valoare de piaţă decirca 3,3 mld. euro, Fondul Proprietatea controlând o participaţiede circa 20% din acţiunile companiei. Franklin Templetonadministrează începând din luna septembrie FP, a doua companie dinRomânia, cu o valoare estimată la 3,8 mld. euro. Principalulacţionar al Fondului este Ministerul Finanţelor, cu o participaţiede 40%, în timp ce Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80%de Ministerul Economiei.

În replică, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, acatalogat aceste declaraţii ca fiind cel puţin bizare.

"Zilele trecute, dl. Grzegorz Konieczny, vicepreşedinteleFranklin Templeton, firmă care administrează Fondul Proprietatea, aprezentat calendarul de listare a Fondului la BVB. Cu acest prilej,dl. Konieczny, arătându-se destul de supărat, a făcut câtevaaprecieri cel puţin bizare la adresa Hidroelectrica, societate lacare Fondul deţine aproape 20 la sută din acţiuni. Înţeleg dorinţareprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursă cât mairepede acţiunile Fondului şi de a face performanţă. Şi înţeleg şidorinţa domniei-sale de a-şi promova imaginea! Ce nu înţeleg însăeste amatorismul de care dă dovadă dl. Konieczny atunci cândvorbeşte despre Hidroelectrica", spune David. Mai mult, directorulHidroelectrica le spune reprezentanţilor Franklin Templeton că încalitate de acţionari ai companiei ar fi trebuit să fie la curentcu tot ce mişcă, având tot timpul la dispoziţie orice document.

"Având un reprezentant al Fondului în Consiliul deAdministraţie, vicepreşedintele Franklin Templeton ar fi trebuit săfie la curent cu tot ce se întâmplă în companie, inclusiv cu datelefinanciare şi cu situaţia costurilor de producţie a energiei. Dacănu sunt lămuriţi, acţionarii au dreptul să întrebe, iarmanagementul e obligat să răspundă. Până acum însă nu au existatniciun fel de nelămuriri. De aceea, consider că o minimă decenţă şio doză mai mare de profesionalism ar fi trebuit să îl facă pe dl.Konieczny să se documenteze înainte de a vorbi public despreHidroelectrica", spune David.

Schimbul de replici merge mai departe în contextul în careoficialii Franklin Templeton au spus nu de puţine ori că nu sunt deacord cu înfiinţarea celor două companii energetice prin carestatul încearcă să reorganizeze sistemul naţional de producţie deenergie. Acest proces ar duce la divizarea Hidroelectrica, firmăcare anul acesta a avut rezultate foarte bune ajungând la un profitde circa 100 de milioane de euro, şi combinarea acesteia cuadevărate găuri negre aşa cum sunt CNH sau Termoelectrica. Potrivitlui Konieczny, aşa cum sunt structurate, cele două companiienergetice de stat ar putea ajunge să aducă prejudicii acţionarilorlor în următorii doi ani, înfiinţarea lor fiind o greşeală. "Neopunem înfiinţării acestor două companii de stat şi am trimisstatului român propunerile noastre pe acest subiect", a precizatKonieczny la momentul respectiv.

La rândul său, David spune că nu înţelege agresivitatea arătatăde Franklin Templeton legată de subiectul înfiinţării celor douăcompanii.

"Un alt lucru pe care nu îl înţeleg este, în contextul formăriicelor două mari companii energetice, agresivitatea acţionaruluiminoritar de a cere un statut special pentru sine, şi anume, "acordcomun asupra oricăror planuri privind bugetul sau investiţiilepentru noile companii", a mai precizat David.

Compania britanică Franklin Templeton a preluat în urmă cu douăluni administrarea Fondului Proprietatea unde statul româncontrolează peste 40% din capital. Fondul deţine participaţii lacele mai importante companii energetice din economie şi împarteacţionariatul cu statul român.

Mihai David nu este la primul schimb de replici destul de acidecu reprezentanţi din mediul privat, pe "lista" sa regăsindu-sePetrom sau cehii de la CEZ. Astfel, dacă în ceea ce priveşte Petromschimbul de replici a culminat cu "să nu lăsăm România să ajungă orepublică a OMV", despre CEZ directorul Hidroelectrica a spus că nueste un model, ci o companie care a beneficiat de un context depiaţă favorabil în timp ce unii, aşa cum este cazul României,dormeau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO