Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea

Autori: Roxana Daniela Pricop , Roxana Petrescu 07.12.2010
Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, susţine că reprezentanţii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea (FP), nu s-au informat înainte de a vorbi despre costurile ridicate de producţie ale Hidroelectrica, dând dovadă de "amatorism".


Replica lui Mihai David vine după ce pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Franklin Templeton, s-a arătat surprins de diferenţele existente între costurile de producţie de la Hidroelectrica şi alte două companii cu activităţi similare din Brazilia şi Rusia.

"Nu înţeleg de ce costurile de producţie a energiei sunt mai mari aici, doar dacă în România apa este mai scumpă", a spus ironic Konieczny la acel moment. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, având o valoare de piaţă de circa 3,3 mld. euro, Fondul Proprietatea controlând o participaţie de circa 20% din acţiunile companiei. Franklin Templeton administrează începând din luna septembrie FP, a doua companie din România, cu o valoare estimată la 3,8 mld. euro. Principalul acţionar al Fondului este Ministerul Finanţelor, cu o participaţie de 40%, în timp ce Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de Ministerul Economiei.

În replică, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a catalogat aceste declaraţii ca fiind cel puţin bizare.

"Zilele trecute, dl. Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, firmă care administrează Fondul Proprietatea, a prezentat calendarul de listare a Fondului la BVB. Cu acest prilej, dl. Konieczny, arătându-se destul de supărat, a făcut câteva aprecieri cel puţin bizare la adresa Hidroelectrica, societate la care Fondul deţine aproape 20 la sută din acţiuni. Înţeleg dorinţa reprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursă cât mai repede acţiunile Fondului şi de a face performanţă. Şi înţeleg şi dorinţa domniei-sale de a-şi promova imaginea! Ce nu înţeleg însă este amatorismul de care dă dovadă dl. Konieczny atunci când vorbeşte despre Hidroelectrica", spune David. Mai mult, directorul Hidroelectrica le spune reprezentanţilor Franklin Templeton că în calitate de acţionari ai companiei ar fi trebuit să fie la curent cu tot ce mişcă, având tot timpul la dispoziţie orice document.

"Având un reprezentant al Fondului în Consiliul de Administraţie, vicepreşedintele Franklin Templeton ar fi trebuit să fie la curent cu tot ce se întâmplă în companie, inclusiv cu datele financiare şi cu situaţia costurilor de producţie a energiei. Dacă nu sunt lămuriţi, acţionarii au dreptul să întrebe, iar managementul e obligat să răspundă. Până acum însă nu au existat niciun fel de nelămuriri. De aceea, consider că o minimă decenţă şi o doză mai mare de profesionalism ar fi trebuit să îl facă pe dl. Konieczny să se documenteze înainte de a vorbi public despre Hidroelectrica", spune David.

Schimbul de replici merge mai departe în contextul în care oficialii Franklin Templeton au spus nu de puţine ori că nu sunt de acord cu înfiinţarea celor două companii energetice prin care statul încearcă să reorganizeze sistemul naţional de producţie de energie. Acest proces ar duce la divizarea Hidroelectrica, firmă care anul acesta a avut rezultate foarte bune ajungând la un profit de circa 100 de milioane de euro, şi combinarea acesteia cu adevărate găuri negre aşa cum sunt CNH sau Termoelectrica. Potrivit lui Konieczny, aşa cum sunt structurate, cele două companii energetice de stat ar putea ajunge să aducă prejudicii acţionarilor lor în următorii doi ani, înfiinţarea lor fiind o greşeală. "Ne opunem înfiinţării acestor două companii de stat şi am trimis statului român propunerile noastre pe acest subiect", a precizat Konieczny la momentul respectiv.

La rândul său, David spune că nu înţelege agresivitatea arătată de Franklin Templeton legată de subiectul înfiinţării celor două companii.

"Un alt lucru pe care nu îl înţeleg este, în contextul formării celor două mari companii energetice, agresivitatea acţionarului minoritar de a cere un statut special pentru sine, şi anume, "acord comun asupra oricăror planuri privind bugetul sau investiţiile pentru noile companii", a mai precizat David.

Compania britanică Franklin Templeton a preluat în urmă cu două luni administrarea Fondului Proprietatea unde statul român controlează peste 40% din capital. Fondul deţine participaţii la cele mai importante companii energetice din economie şi împarte acţionariatul cu statul român.

Mihai David nu este la primul schimb de replici destul de acide cu reprezentanţi din mediul privat, pe "lista" sa regăsindu-se Petrom sau cehii de la CEZ. Astfel, dacă în ceea ce priveşte Petrom schimbul de replici a culminat cu "să nu lăsăm România să ajungă o republică a OMV", despre CEZ directorul Hidroelectrica a spus că nu este un model, ci o companie care a beneficiat de un context de piaţă favorabil în timp ce unii, aşa cum este cazul României, dormeau.