Burse - Fonduri mutuale

Pierderile bursei macină încrederea. Reuniune de urgenţă la Cotroceni

Pierderile bursei macină încrederea. Reuniune de urgenţă la Cotroceni

Autor: Adrian Cojocar

10.08.2011, 00:00 510

Bursa de la Bucureşti a fost cuprinsă ieri efectiv de panică,titlurile coborând la un moment dat chiar cu 15%, limita maximă devariaţie, situaţie care nu s-a mai întâmplat de la căderea bănciiamericane de investiţii Lehman Brothers în 2008.

După ce scăderile burselor europene s-au aplatizat, corecţiilede pe plan intern s-au atenuat la 2% pe indicele BET şi la 4,9% peindicele BET-FI, care cuprinde evoluţia SIF-urilor şi a acţiunilorFondului Proprietatea.

Bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu un avans de 2% înaşteptarea ca preşedintele Fed Ben Bernanke să anunţe măsuri derelaxare a politicii fiscale şi de combatere a crizei pentru alinişti investitorii de pe bursă după ce aceasta a înregistrat lunicel mai mare declin zilnic din ultimii trei ani, de 6,7%.

Pentru prima dată de la începutul acestui nou val al crizei,preşedintele Traian Băsescu a convocat la rândul său o întâlnire cuministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, guvernatorulBăncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, preşedinteleConsiliului Fiscal Ionuţ Dumitru şi premierul Emil Boc pe temaevoluţiilor economice internaţionale.

A fost o zi de maximă încordare pentru investitorii de la bursă,scăderile ample care au dărâmat indicii cu peste 11% pe parcursulzilei, luând prin surprindere majoritatea brokerilor, care spun cănu se aşteptau ca perspectiva in­ves­ti­torilor să se schimbe aşade brusc şi agresiv.

"Este nebunie. Investitorii vând tot şi nu mai ţin cont depreţuri. Cred că este şi din cauza volatilităţii burselor de afară,în condiţiile în care indicele german DAX, după ce a deschis peplus cu 2%, avea la un moment dat o scădre de 7%. Putem com­parasituaţia actuală cu cea din 2008", spune Mihai Mu­re­şian,direc­torul de tran­­zacţionare al Intercapital Invest.

Brokerii au fost pur şi simplu asaltaţi ieri de investitori,telefoanele sunând aproape încontinuu, în încercarea de a afla careeste motivul prăbuşirii bursei sau pur şi simplu pentru a lichidadeţinerile de pe bursă fără ca aceştia să mai aştepte răspunsul laprima întrebare.

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nuaşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii pebursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşirevină pe finalul săptămânii. Se pare că nu a fost suficient şoculfalimentului Lehman Brtohers pentru că SUA au continuat să cheltuiepeste puteri. Poate că de acum înainte, statele lumii vor reveni lafundamente", spune Eugen Voicu, preşedintele societăţii deadministrare a investiţi­ilor Certinvest.

Numai în ultimele trei şedinţe, principalul indice al bursei apierdut 14,4% din valoare, iar în ultima săptămână cele mai multeacţiuni lichide s-au depreciat cu circa 20%.

În patru zile s-au transferat acţiuni pe bursă în valoare depeste 115 mil. euro, aproape cât tranzacţiile care se făceau în modobişnuit la Bursă în decurs de două-trei săptămâni.

După scăderile din ultimele zile acţiunile Fondului Proprietatea(FP) au ajuns să se tranzacţioneze în prezent la preţuri cu 35% maimici faţă de cele din ianuarie de la listarea fondului pebursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO