Pierderile bursei macină încrederea. Reuniune de urgenţă la Cotroceni

Autor: Adrian Cojocar 10.08.2011

Bursa de la Bucureşti a scăzut dramatic ieri, cu peste 10%, dar şi-a revenit spre finalul şedinţei, pe măsură ce pieţele europene au arătat semne mai bune. Preşedintele a convocat o reuniune de urgenţă la Cotroceni pe tema crizei cu BNR şi Finanţele.



Bursa de la Bucureşti a fost cuprinsă ieri efectiv de panică, titlurile coborând la un moment dat chiar cu 15%, limita maximă de variaţie, situaţie care nu s-a mai întâmplat de la căderea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2008.

După ce scăderile burselor europene s-au aplatizat, corecţiile de pe plan intern s-au atenuat la 2% pe indicele BET şi la 4,9% pe indicele BET-FI, care cuprinde evoluţia SIF-urilor şi a acţiunilor Fondului Proprietatea.

Bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu un avans de 2% în aşteptarea ca preşedintele Fed Ben Bernanke să anunţe măsuri de relaxare a politicii fiscale şi de combatere a crizei pentru a linişti investitorii de pe bursă după ce aceasta a înregistrat luni cel mai mare declin zilnic din ultimii trei ani, de 6,7%.

Pentru prima dată de la începutul acestui nou val al crizei, preşedintele Traian Băsescu a convocat la rândul său o întâlnire cu ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru şi premierul Emil Boc pe tema evoluţiilor economice internaţionale.

A fost o zi de maximă încordare pentru investitorii de la bursă, scăderile ample care au dărâmat indicii cu peste 11% pe parcursul zilei, luând prin surprindere majoritatea brokerilor, care spun că nu se aşteptau ca perspectiva in­ves­ti­torilor să se schimbe aşa de brusc şi agresiv.

"Este nebunie. Investitorii vând tot şi nu mai ţin cont de preţuri. Cred că este şi din cauza volatilităţii burselor de afară, în condiţiile în care indicele german DAX, după ce a deschis pe plus cu 2%, avea la un moment dat o scădre de 7%. Putem com­para situaţia actuală cu cea din 2008", spune Mihai Mu­re­şian, direc­torul de tran­­zacţionare al Intercapital Invest.

Brokerii au fost pur şi simplu asaltaţi ieri de investitori, telefoanele sunând aproape încontinuu, în încercarea de a afla care este motivul prăbuşirii bursei sau pur şi simplu pentru a lichida deţinerile de pe bursă fără ca aceştia să mai aştepte răspunsul la prima întrebare.

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nu aşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii pe bursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşi revină pe finalul săptămânii. Se pare că nu a fost suficient şocul falimentului Lehman Brtohers pentru că SUA au continuat să cheltuie peste puteri. Poate că de acum înainte, statele lumii vor reveni la fundamente", spune Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţi­ilor Certinvest.

Numai în ultimele trei şedinţe, principalul indice al bursei a pierdut 14,4% din valoare, iar în ultima săptămână cele mai multe acţiuni lichide s-au depreciat cu circa 20%.

În patru zile s-au transferat acţiuni pe bursă în valoare de peste 115 mil. euro, aproape cât tranzacţiile care se făceau în mod obişnuit la Bursă în decurs de două-trei săptămâni.

După scăderile din ultimele zile acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au ajuns să se tranzacţioneze în prezent la preţuri cu 35% mai mici faţă de cele din ianuarie de la listarea fondului pe bursă.