Burse - Fonduri mutuale

Paradox: Amonil a ramas fara active, dar actiunile cresc

Paradox: Amonil a ramas fara active, dar actiunile cresc
07.10.2009, 23:15 128

Activele producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia(AMO), scoase marti la vanzare in cadrul executarii silite acompaniei, au fost achizitionate de catre firma Chemgas Holding inschimbul a 57,1 mil. lei (13,4 mil. euro), acesta fiind pretul depornire a licitatiei.

Dupa publicarea anuntului, actiunile Amonil au revenit pe Bursacu o crestere de 15%, surprinzand pe toata lumea.

Chemgas a cerut executarea silita a Amonil, in contul uneicreante de 58,738 mil. lei (13,8 mil. euro) asupra producatoruluide ingrasaminte, pe care a preluat-o de la firma RiversideDevelopment, care la randul ei a cumparat creanta de la DistrigazSud. Chemgas este controlata de catre Riverside.

Incercarile de salvare au esuat

Unul dintre actionarii Amonil, firma Salink Limited din Cipru, apropus de doua ori in acest an realizarea unei majorari de capitalsau cautarea altor solutii prin care Amonil sa-si plateascadatoria, insa principalii actionari, firmele Zalois si Jovlineinregistrate in Insulele Belize, au respins propunerea, desicombinatul a fost amenintat de mai multe ori cu executarea silitade catre Riverside si apoi de catre Chemgas.

Ultima incercare a Salink a venit saptamana trecuta cand apropus din nou majorarea capitalului social cerand totodataamanarea executarii silite, cerere care a fost respinsa insa deRiverside.

Activele vandute luni cuprind platforma industriala de productiede ingrasaminte chimice, magazinul de prezentare al societatii, unspatiu comercial situat in Slobozia, precum si alte imobile sauterenuri apartinand Amonil.

Salink spune ca nu a putut participa lalicitatie

Reprezentantii firmei Salink au spus ca societatea ar fi fostinteresata sa participe la licitatia organizata marti insa nu auputut sa faca acest lucru pentru ca nu au avut la dispozitieinformatiile necesare. Executorul judecatoresc care s-a ocupat deexecutarea silita a spus ca a oferit spre lecturare informatiilenecesare persoanei care a venit cu inputernicire din partea Salink,dar ca nu a putut da curs solicitarii acesteia de a copiadocumentele.

Salink a cumparat 15% din Amonil in iunie 2008, cand pretulactiunilor era aproape de maxime, si a pierdut pana in prezentpeste 80% din suma investita.

Principalii actionari ai companiei sunt firmele Zalois siJovline, inregistrate in Belize, care detin 32%, respectiv 18% dinactiuni. Omul de afaceri Ioan Niculae a avut si el prin intermediulInteragro actiuni la Amonil, insa si-a vandut participatia de 8% lainceputul anului.

Actiunile continua sa uimeasca Bursa

Dupa anuntul executarii silite, actiunile Amonil au continuat sauimeasca piata de capital, in conditiile in care acestea auinregistrat cu o ora inainte de inchiderea sedintei cresteri de10%. "Amonil isi pierde activele ceea ce ii va face dificilamisiunea de a-si continua activitatea si va fi in acelasi timp si ocompanie mai saraca. La prima vedere lucrurile sunt contrare.Societatea isi pierde din active, dar pretul actiunilor creste.Parerea mea este ca Amonil a fost atat de speculata in ultimul timpincat a deveni un vehicul speculativ. Cine cumpara si vinde actiuniAmonil o face doar pentru a specula", spune Mihai Chisu, broker laIFB Finwest. La pretul de ieri, de 0,02 lei/actiune, capitalizareacompaniei este de 5,14 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO