Paradox: Amonil a ramas fara active, dar actiunile cresc

Autor: Rares Jitianu 07.10.2009

Activele producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO), scoase marti la vanzare in cadrul executarii silite a companiei, au fost achizitionate de catre firma Chemgas Holding in schimbul a 57,1 mil. lei (13,4 mil. euro), acesta fiind pretul de pornire a licitatiei.

Dupa publicarea anuntului, actiunile Amonil au revenit pe Bursa cu o crestere de 15%, surprinzand pe toata lumea.

Chemgas a cerut executarea silita a Amonil, in contul unei creante de 58,738 mil. lei (13,8 mil. euro) asupra producatorului de ingrasaminte, pe care a preluat-o de la firma Riverside Development, care la randul ei a cumparat creanta de la Distrigaz Sud. Chemgas este controlata de catre Riverside.

Incercarile de salvare au esuat

Unul dintre actionarii Amonil, firma Salink Limited din Cipru, a propus de doua ori in acest an realizarea unei majorari de capital sau cautarea altor solutii prin care Amonil sa-si plateasca datoria, insa principalii actionari, firmele Zalois si Jovline inregistrate in Insulele Belize, au respins propunerea, desi combinatul a fost amenintat de mai multe ori cu executarea silita de catre Riverside si apoi de catre Chemgas.

Ultima incercare a Salink a venit saptamana trecuta cand a propus din nou majorarea capitalului social cerand totodata amanarea executarii silite, cerere care a fost respinsa insa de Riverside.

Activele vandute luni cuprind platforma industriala de productie de ingrasaminte chimice, magazinul de prezentare al societatii, un spatiu comercial situat in Slobozia, precum si alte imobile sau terenuri apartinand Amonil.

Salink spune ca nu a putut participa la licitatie

Reprezentantii firmei Salink au spus ca societatea ar fi fost interesata sa participe la licitatia organizata marti insa nu au putut sa faca acest lucru pentru ca nu au avut la dispozitie informatiile necesare. Executorul judecatoresc care s-a ocupat de executarea silita a spus ca a oferit spre lecturare informatiile necesare persoanei care a venit cu inputernicire din partea Salink, dar ca nu a putut da curs solicitarii acesteia de a copia documentele.

Salink a cumparat 15% din Amonil in iunie 2008, cand pretul actiunilor era aproape de maxime, si a pierdut pana in prezent peste 80% din suma investita.

Principalii actionari ai companiei sunt firmele Zalois si Jovline, inregistrate in Belize, care detin 32%, respectiv 18% din actiuni. Omul de afaceri Ioan Niculae a avut si el prin intermediul Interagro actiuni la Amonil, insa si-a vandut participatia de 8% la inceputul anului.

Actiunile continua sa uimeasca Bursa

Dupa anuntul executarii silite, actiunile Amonil au continuat sa uimeasca piata de capital, in conditiile in care acestea au inregistrat cu o ora inainte de inchiderea sedintei cresteri de 10%. "Amonil isi pierde activele ceea ce ii va face dificila misiunea de a-si continua activitatea si va fi in acelasi timp si o companie mai saraca. La prima vedere lucrurile sunt contrare. Societatea isi pierde din active, dar pretul actiunilor creste. Parerea mea este ca Amonil a fost atat de speculata in ultimul timp incat a deveni un vehicul speculativ. Cine cumpara si vinde actiuni Amonil o face doar pentru a specula", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. La pretul de ieri, de 0,02 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 5,14 mil. euro.