Burse - Fonduri mutuale

O nouă zi, o nouă panică pe bursă. Invesitorii au pierdut aproape 20% în ultima săptămână. Ce spun brokerii?

O nouă zi, o nouă panică pe bursă. Invesitorii au pierdut aproape 20% în ultima săptămână. Ce spun brokerii?

Autor: Adrian Cojocar, Roxana Pricop

10.08.2011, 00:00 1060

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au avut ieri partede una dintre cele mai agitate şedinţe bursiere din ultimii treiani, vânzările în panică ducând indicii pieţei la un monent dat pescădere cu peste 11%.

Aproape toate SIF-urile au coborât la un moment dat cu 15%,maximul permis pe parcursul unei zile iar acţiunile FonduluiProprietatea (FP) au pierdut peste 11% şi au atins pe parcursulşedinţei un minim istoric de 0,39 lei/unitate, nivel cu 40% sub celde la listarea lor pe bursă, în luna ianuarie.

Investitorii atât de la Bucureşti cât şi de pe pieţele externen-au avut în ultimele săptămâni nicio zi pentru a-şi tragesufletul, în condiţiile în care DAX, indicele de referinţă al celeimai mari economii europene, cea a Germaniei, a înregistrat nu maipuţin de 10 şedinţe consecutive de scădere pe parcursul cărora apierdut circa 20,6% din valoare.

Scăderile foarte mari de pe piaţa românească au determinatconducerea bursei să majoreze limitele de variaţie pe mai multeacţiuni la nivelul de 25%, de la 15% cât este această limită în modnormal. Acţiunile care au putut varia ieri cu 25% au fost BrokerCluj (BRK), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

Totodată, variaţiile foarte mari ale acţiunilor au făcut ca maimulte constracte structurate listate la bursă de către Erste să-şiatingă bariera.

Printre acestea s-au numărat contractul de vânzare pe cotaţiaaurului, după ce metalul preţios a atins un nou maxim istoric,respectiv contractele de cumpărare pe cotaţia Fondului Proprietateaşi a indicelui german DAX, care au înregistrat scăderi puternice înultimele zile.

După a doua parte a şedinţei, cotaţiile de la Bursă şi-au redussubstanţial pierderile în contextul în care mai multe burseimportante de pe plan extern, precum cea din Anglia şi Franţa, aurevenit pe plus, însă brokerii spun că oricare ar fi evoluţia înurmătoarele zile situaţia va rămâne în continuare unatensionată.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi cele ale AzomureşTârgu-Mureş (AZO), care scăzuseră anterior cu 13% şi respectiv 14%,au revenit pentru scurt timp pe plus, cu un avans de până la 1%pentru ca mai apoi să revină din nou pe scădere.

Majoritatea brokerilor spun că au fost surprinşi de rapiditateacu care s-a schimbat perspectiva investitorilor faţă de bursă şi deagresivitatea scăderilor din ultimele şedinţe.

"Eu cred că scăderile din ultimele două săptămâni de pe bursăsunt numai începutul unei perioade mai grele presărată cu corecţii.Avansurile pe care le vedem pe unele acţiuni sunt numai reveniritemporare nu putem să le numim creşteri după ce au scăzut cu 15%.Important este că pe pieţele externe s-a apăsat pe trăgaci şi s-adeclanşat vânzarea şi cum la noi sunt foarte mulţi străini şiromânii n-au bani bursa scade mai puternic. Mă aşteptam la ocorecţie dar nu aşa de bruscă. M-a luat prin surprindere reducerearatingului SUA. Preţurile trebuie să se reaşeze pentru că nu suntsusţinute de economii. Pe plan extern nu s-a făcut decât să serostogolească nişte datorii. Vor veni vremuri grele şi la noi totulva fi amplificat", spune Leonard Vişan, director general adjunct alEastern Securities.

Principalul indicele al Bursei, BET, a pierdut peste 18% înultima săptămână şi de la finele anului trecut înregistrează oscădere de aproape 17%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5), au pierdut de asemenea circa 20%în ultima săptămână, iar cele ale OMV Petrom (SNP) au căzut cu19%.

După ce a închis cu cea mai mare scădere din ultimii trei ani,de 6,66%, indicele de referinţă al bursei americane S&P 500 seaflă în prezent cu 17,9% sub nivelul maxim atins în luna aprilie aacestui an.

După ce a închis cu cea mai mare scădere din ultimii trei ani,de 6,66%, indicele de referinţă al bursei americane S&P 500 seaflă în prezent cu 17,9% sub nivelul maxim atins în luna aprilie aacestui an. Indicele trebuie să mai scadă cu doar 30 de puncte, saucirca 2% pentru ca bursa americană să înregistreze o scădere de 20%de la maxime şi să devină o piaţă de tip "bear" (n. red. să intrepe un trend descendent de amploare). O scădere de 20% de la maximeeste percepută de investitori ca un prag psihologic care poatecauza vânzări în cascadă şi conduce la corecţii şi mai ample peburse.

Indicii futures ai bursei americane au revenit totuşi pe plusspre finalul şedinţei de la Bucureşti, cu avansuri de peste 1%,fapt ce a calmat oarecum situaţia de pe plan extern după căderiledramatice de după prânz.

Speculatorii au fost cei mai fericiţi în aceste zile, ei putândsă speculeze variaţiile ample de pe parcursul ultimelor şedinţepentru a obţine profit.

"Frica încă domină în piaţă, iar investitorii nu au curaj săintre la cumpărare pentru că se tem să nu rămână blocaţi în acţiuniaşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2008. În continuare, piaţa estefăcută de speculatori, care vând pe informaţiile din plan extern.Investitorii pe termene mai lungi de timp aşteaptă cu precauţieveşti din plan extern pentru a şti când să înceapă achiziţiile",spune Mihai Chişu, broker la societatea de brokeraj IFBFinwest.

Înnumai patru zile, la bursă s-au derulat tranzacţii cu acţiuni învaloare de peste 115 mil. euro, aproape cât se făceau într-o lunăobişnuită.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare ainvestiţiilor Certinvest, spune că scăderile au fost mult maiviolente decât se aştepta.

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nuaşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii peBursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşirevină pe finalul săptămânii. Există posibilitatea ca acestescăderi să anunţe că economia mondială va intra într-o crizăprelungită similară celei în care a fost Japonia în anii nouăzeci,marcată prin evoluţii plate, creşteri economice anemice. Se pare cănu a fost suficient şocul falimentului Lehman Brtohers pentru căSUA au continuat să cheltuie peste puteri. Poate că de acumînainte, statele lumii vor reveni la fundamente", spune Voicu.

Alţi brokeri sunt de părere că scăderile sunt pe final şi piaţaa scăzut destul de mult pentru a deveni atractivă

"Nu se pot face predicţii de fineţe legate de când se vor opriaceste corecţii pe Bursă, însă mă aştept ca această agresivitate cucare s-a reacţionat să fie spre final, piaţa a scăzut suficient demult pentru a deveni atractivă. În ultimele două săptămâni a fost orepliere pe cash. Recomandarea mea către clienţi a fost că estebine să existe cash, pentru că piaţa a devenit iraţională. De câteori sunt momente de stres Bursa din Bucureşti are tendinţa de aînregistra corecţii mai mari decât celelalte burse, pentru că seîncearcă scăparea imediată de risc şi echilibrarea portofoliilor",consideră Alin Brendea, directorul de operaţiuni din cadrulsocietatii de brokeraj Prime Transaction.

Mihai Chişu, broker la societatea IFBFinwest:

"Frica încă domină în piaţă, iar investitorii nu au curaj săintre la cumpărare pentru că se tem să nu rămână blocaţi în acţiuniaşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2008. În continuare, piaţa estefăcută de speculatori, care vând pe informaţiile din plan extern.Investitorii pe termene mai lungi de timp aşteaptă cu precauţieveşti din plan extern pentru a şti când să înceapă achiziţiile"


Jan Pricop, directorul general al societăţii deadministrare a investiţiilor KD Investments:

"Asistăm la o corecţie severă a Bursei de la Bucureşti, nu la uncrah. Mă aştept ca după scăderile agresive din ultimele zile,pieţele de acţiuni să se calmeze şi chiar să vedem o corecţie însens invers, adică să asistăm la creşteri. În aceste zile, lafondurile pe care le administrăm, nu am luat decizii sub impulsulmomentului. Nu am vândut masiv din acţiuni şi nici nu am cumpăratmasiv acţiuni. Monitorizăm atent pieţele pentru a identifica cândapare cel mai bun moment de a începe achiziţiile"


Radu Hanga, directorul general al societăţii deadministrare a investiţiilor BT Asset Management:

"Probabilitatea de a asista la un crah bursier similar celui din2008 este mică. În urmă cu aproape trei ani, căderile au fostcauzate de falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, în timpce acum măsuri concretede reducerea a deficitelor din parteaBăncilor Centrale şi a Guvernelor ar putea calma investitorii.Corecţiile la care am asistat în ultimele zile exprimă temerileinvestitorilor privind evoluţia economiei la nivel global în aldoilea semestru, şi mai puţin reacţia investitorilor laretrogardarea ratingului SUA. Pe Bursa de la Bucureşti, corecţiiledin ultimele zile au fost cauzate de valul de vânzări venit înspecial din partea investitorilor străini, dar mă aştept la orevenire pe finalul săptămânii. Nu doar Bursa de la Bucureşti asuferit corecţii ample, ci şi Bursa din Germania, care a ajuns cu20% sub maxime.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare ainvestiţiilor Certinvest

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nuaşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii peBursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşirevină pe finalul săptămânii. Există posibilitatea ca acestescăderi să anunţe că economia mondială va intra într-o crizăprelungită similară celei în care a fost Japonia în anii nouăzeci,marcată prin evoluţii plate, creşteri economice anemice. Se pare cănu a fost suficient şocul falimentului Lehman Brtohers pentru căSUA au continuat să cheltuie peste puteri. Poate că de acumînainte, statele lumii vor reveni la fundamente".

Alin Brendea, directorul de operaţiuni din cadrulsocietatii de brokeraj Prime Transaction

"Nu se pot face predicţii de fineţe legate de când se vor opriaceste corecţii pe Bursă, însă mă aştept ca această agresivitate cucare s-a reacţionat să fie spre final, piaţa a scăzut suficient demult pentru a deveni atractivă. În ultimele două săptămâni a fost orepliere pe cash. Recomandarea mea către clienţi a fost că estebine să existe cash, pentru că piaţa a devenit iraţională. De câteori sunt momente de stress Bursa din Bucureşti are tendinţa de-aînregistra corecţii mai mari decât celelalte burse, pentru că seîncearcă scăparea imediată de risc şi echilibrareaportofoliilor".

Leonard Vişan, director general adjunct al EasternSecurities

Eu cred că scăderile din ultimele două săptămâni de pe bursăsunt numai începutul unei perioade mai grele presărată cu corecţii.Avansurile pe care le vedem pe unele acţiuni sunt numai reveniritemporare nu putem să le numim creşteri după ce au scăzut cu 15%.Important este că pe pieţele externe s-a apăsat pe trăgaci şi s-adeclanşat vânzarea şi cum la noi sunt foarte mulţi străini şiromânii n-au bani bursa scade mai puternic. Mă aşteptam la ocorecţie dar nu aşa de bruscă. M-a luat prin surprindere reducerearatingului SUA. Preţurile trebuie să se reaşeze pentru că nu suntsusţinute de economii. Pe plan extern nu s-a făcut decât să serostogolească nişte datorii. Vor veni vremuri grele şi la noi totulva fi amplificat.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare alIntercapital Invest

Nu este chiar crah pe bursă dar este nebunie. Panica a cuprinsinvestitorii care vând tot şi nu mai ţin cont de preţuri. Cred căeste şi din cauza volatilităţii burselor de afară, în condiţiile încare indicele DAX după ce a deschis pe plus cu 2% avea la un momentdat o scădre de 7%. Putem compara situaţia actuală cu cea din 2008.Diferenţa faţă de atunci este că bursa nu se va mai închide ci vafi majorat pragul maxim de variaţie la 25% şi apoi la 40% dacă estecazul. Mă aştept ca bursa să revină pe plus atunci când vor avealoc creşteri şi pe bursele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO