O nouă zi, o nouă panică pe bursă. Invesitorii au pierdut aproape 20% în ultima săptămână. Ce spun brokerii?

Autori: Adrian Cojocar , Roxana Pricop 10.08.2011

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au avut ieri parte de una dintre cele mai agitate şedinţe bursiere din ultimii trei ani, vânzările în panică ducând indicii pieţei la un monent dat pe scădere cu peste 11%.

Aproape toate SIF-urile au coborât la un moment dat cu 15%, maximul permis pe parcursul unei zile iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au pierdut peste 11% şi au atins pe parcursul şedinţei un minim istoric de 0,39 lei/unitate, nivel cu 40% sub cel de la listarea lor pe bursă, în luna ianuarie.

Investitorii atât de la Bucureşti cât şi de pe pieţele externe n-au avut în ultimele săptămâni nicio zi pentru a-şi trage sufletul, în condiţiile în care DAX, indicele de referinţă al celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, a înregistrat nu mai puţin de 10 şedinţe consecutive de scădere pe parcursul cărora a pierdut circa 20,6% din valoare.

Scăderile foarte mari de pe piaţa românească au determinat conducerea bursei să majoreze limitele de variaţie pe mai multe acţiuni la nivelul de 25%, de la 15% cât este această limită în mod normal. Acţiunile care au putut varia ieri cu 25% au fost Broker Cluj (BRK), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

Totodată, variaţiile foarte mari ale acţiunilor au făcut ca mai multe constracte structurate listate la bursă de către Erste să-şi atingă bariera.

Printre acestea s-au numărat contractul de vânzare pe cotaţia aurului, după ce metalul preţios a atins un nou maxim istoric, respectiv contractele de cumpărare pe cotaţia Fondului Proprietatea şi a indicelui german DAX, care au înregistrat scăderi puternice în ultimele zile.

După a doua parte a şedinţei, cotaţiile de la Bursă şi-au redus substanţial pierderile în contextul în care mai multe burse importante de pe plan extern, precum cea din Anglia şi Franţa, au revenit pe plus, însă brokerii spun că oricare ar fi evoluţia în următoarele zile situaţia va rămâne în continuare una tensionată.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi cele ale Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care scăzuseră anterior cu 13% şi respectiv 14%, au revenit pentru scurt timp pe plus, cu un avans de până la 1% pentru ca mai apoi să revină din nou pe scădere.

Majoritatea brokerilor spun că au fost surprinşi de rapiditatea cu care s-a schimbat perspectiva investitorilor faţă de bursă şi de agresivitatea scăderilor din ultimele şedinţe.

"Eu cred că scăderile din ultimele două săptămâni de pe bursă sunt numai începutul unei perioade mai grele presărată cu corecţii. Avansurile pe care le vedem pe unele acţiuni sunt numai reveniri temporare nu putem să le numim creşteri după ce au scăzut cu 15%. Important este că pe pieţele externe s-a apăsat pe trăgaci şi s-a declanşat vânzarea şi cum la noi sunt foarte mulţi străini şi românii n-au bani bursa scade mai puternic. Mă aşteptam la o corecţie dar nu aşa de bruscă. M-a luat prin surprindere reducerea ratingului SUA. Preţurile trebuie să se reaşeze pentru că nu sunt susţinute de economii. Pe plan extern nu s-a făcut decât să se rostogolească nişte datorii. Vor veni vremuri grele şi la noi totul va fi amplificat", spune Leonard Vişan, director general adjunct al Eastern Securities.

Principalul indicele al Bursei, BET, a pierdut peste 18% în ultima săptămână şi de la finele anului trecut înregistrează o scădere de aproape 17%.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5), au pierdut de asemenea circa 20% în ultima săptămână, iar cele ale OMV Petrom (SNP) au căzut cu 19%.

După ce a închis cu cea mai mare scădere din ultimii trei ani, de 6,66%, indicele de referinţă al bursei americane S&P 500 se află în prezent cu 17,9% sub nivelul maxim atins în luna aprilie a acestui an.

După ce a închis cu cea mai mare scădere din ultimii trei ani, de 6,66%, indicele de referinţă al bursei americane S&P 500 se află în prezent cu 17,9% sub nivelul maxim atins în luna aprilie a acestui an. Indicele trebuie să mai scadă cu doar 30 de puncte, sau circa 2% pentru ca bursa americană să înregistreze o scădere de 20% de la maxime şi să devină o piaţă de tip "bear" (n. red. să intre pe un trend descendent de amploare). O scădere de 20% de la maxime este percepută de investitori ca un prag psihologic care poate cauza vânzări în cascadă şi conduce la corecţii şi mai ample pe burse.

Indicii futures ai bursei americane au revenit totuşi pe plus spre finalul şedinţei de la Bucureşti, cu avansuri de peste 1%, fapt ce a calmat oarecum situaţia de pe plan extern după căderile dramatice de după prânz.

Speculatorii au fost cei mai fericiţi în aceste zile, ei putând să speculeze variaţiile ample de pe parcursul ultimelor şedinţe pentru a obţine profit.

"Frica încă domină în piaţă, iar investitorii nu au curaj să intre la cumpărare pentru că se tem să nu rămână blocaţi în acţiuni aşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2008. În continuare, piaţa este făcută de speculatori, care vând pe informaţiile din plan extern. Investitorii pe termene mai lungi de timp aşteaptă cu precauţie veşti din plan extern pentru a şti când să înceapă achiziţiile", spune Mihai Chişu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

În numai patru zile, la bursă s-au derulat tranzacţii cu acţiuni în valoare de peste 115 mil. euro, aproape cât se făceau într-o lună obişnuită.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, spune că scăderile au fost mult mai violente decât se aştepta.

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nu aşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii pe Bursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşi revină pe finalul săptămânii. Există posibilitatea ca aceste scăderi să anunţe că economia mondială va intra într-o criză prelungită similară celei în care a fost Japonia în anii nouăzeci, marcată prin evoluţii plate, creşteri economice anemice. Se pare că nu a fost suficient şocul falimentului Lehman Brtohers pentru că SUA au continuat să cheltuie peste puteri. Poate că de acum înainte, statele lumii vor reveni la fundamente", spune Voicu.

Alţi brokeri sunt de părere că scăderile sunt pe final şi piaţa a scăzut destul de mult pentru a deveni atractivă

"Nu se pot face predicţii de fineţe legate de când se vor opri aceste corecţii pe Bursă, însă mă aştept ca această agresivitate cu care s-a reacţionat să fie spre final, piaţa a scăzut suficient de mult pentru a deveni atractivă. În ultimele două săptămâni a fost o repliere pe cash. Recomandarea mea către clienţi a fost că este bine să existe cash, pentru că piaţa a devenit iraţională. De câte ori sunt momente de stres Bursa din Bucureşti are tendinţa de a înregistra corecţii mai mari decât celelalte burse, pentru că se încearcă scăparea imediată de risc şi echilibrarea portofoliilor", consideră Alin Brendea, directorul de operaţiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.

Mihai Chişu, broker la societatea IFB Finwest:

"Frica încă domină în piaţă, iar investitorii nu au curaj să intre la cumpărare pentru că se tem să nu rămână blocaţi în acţiuni aşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2008. În continuare, piaţa este făcută de speculatori, care vând pe informaţiile din plan extern. Investitorii pe termene mai lungi de timp aşteaptă cu precauţie veşti din plan extern pentru a şti când să înceapă achiziţiile "


Jan Pricop, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor KD Investments:

"Asistăm la o corecţie severă a Bursei de la Bucureşti, nu la un crah. Mă aştept ca după scăderile agresive din ultimele zile, pieţele de acţiuni să se calmeze şi chiar să vedem o corecţie în sens invers, adică să asistăm la creşteri. În aceste zile, la fondurile pe care le administrăm, nu am luat decizii sub impulsul momentului. Nu am vândut masiv din acţiuni şi nici nu am cumpărat masiv acţiuni. Monitorizăm atent pieţele pentru a identifica când apare cel mai bun moment de a începe achiziţiile"


Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor BT Asset Management:

"Probabilitatea de a asista la un crah bursier similar celui din 2008 este mică. În urmă cu aproape trei ani, căderile au fost cauzate de falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, în timp ce acum măsuri concretede reducerea a deficitelor din partea Băncilor Centrale şi a Guvernelor ar putea calma investitorii. Corecţiile la care am asistat în ultimele zile exprimă temerile investitorilor privind evoluţia economiei la nivel global în al doilea semestru, şi mai puţin reacţia investitorilor la retrogardarea ratingului SUA. Pe Bursa de la Bucureşti, corecţiile din ultimele zile au fost cauzate de valul de vânzări venit în special din partea investitorilor străini, dar mă aştept la o revenire pe finalul săptămânii. Nu doar Bursa de la Bucureşti a suferit corecţii ample, ci şi Bursa din Germania, care a ajuns cu 20% sub maxime.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest

"Ne aşteptam să fie o corecţie pe pieţele de acţiuni, însă nu aşa de violentă. Am avut lichidităţi şi am făcut mici achiziţii pe Bursa de la Bucureşti în aceste zile. Mă aştept ca pieţele să îşi revină pe finalul săptămânii. Există posibilitatea ca aceste scăderi să anunţe că economia mondială va intra într-o criză prelungită similară celei în care a fost Japonia în anii nouăzeci, marcată prin evoluţii plate, creşteri economice anemice. Se pare că nu a fost suficient şocul falimentului Lehman Brtohers pentru că SUA au continuat să cheltuie peste puteri. Poate că de acum înainte, statele lumii vor reveni la fundamente".

Alin Brendea, directorul de operaţiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction

"Nu se pot face predicţii de fineţe legate de când se vor opri aceste corecţii pe Bursă, însă mă aştept ca această agresivitate cu care s-a reacţionat să fie spre final, piaţa a scăzut suficient de mult pentru a deveni atractivă. În ultimele două săptămâni a fost o repliere pe cash. Recomandarea mea către clienţi a fost că este bine să existe cash, pentru că piaţa a devenit iraţională. De câte ori sunt momente de stress Bursa din Bucureşti are tendinţa de-a înregistra corecţii mai mari decât celelalte burse, pentru că se încearcă scăparea imediată de risc şi echilibrarea portofoliilor".

Leonard Vişan, director general adjunct al Eastern Securities

Eu cred că scăderile din ultimele două săptămâni de pe bursă sunt numai începutul unei perioade mai grele presărată cu corecţii. Avansurile pe care le vedem pe unele acţiuni sunt numai reveniri temporare nu putem să le numim creşteri după ce au scăzut cu 15%. Important este că pe pieţele externe s-a apăsat pe trăgaci şi s-a declanşat vânzarea şi cum la noi sunt foarte mulţi străini şi românii n-au bani bursa scade mai puternic. Mă aşteptam la o corecţie dar nu aşa de bruscă. M-a luat prin surprindere reducerea ratingului SUA. Preţurile trebuie să se reaşeze pentru că nu sunt susţinute de economii. Pe plan extern nu s-a făcut decât să se rostogolească nişte datorii. Vor veni vremuri grele şi la noi totul va fi amplificat.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest

Nu este chiar crah pe bursă dar este nebunie. Panica a cuprins investitorii care vând tot şi nu mai ţin cont de preţuri. Cred că este şi din cauza volatilităţii burselor de afară, în condiţiile în care indicele DAX după ce a deschis pe plus cu 2% avea la un moment dat o scădre de 7%. Putem compara situaţia actuală cu cea din 2008. Diferenţa faţă de atunci este că bursa nu se va mai închide ci va fi majorat pragul maxim de variaţie la 25% şi apoi la 40% dacă este cazul. Mă aştept ca bursa să revină pe plus atunci când vor avea loc creşteri şi pe bursele internaţionale.