Burse - Fonduri mutuale

Nou maxim istoric pentru acţiunile BVB, după un avans de 9% luni. Creştere de 53% în 2023

Nou maxim istoric pentru acţiunile BVB, după un avans...

Autor: Eduard Ivanovici

05.07.2023, 00:04 266

La circa 54 de lei pe unitate ajungeau acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) spre finalul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 4 iulie, stabilind la un moment dat în cursul sesiunii un nou maxim istoric pentru operatorul pieţei locale de capital. Evoluţia vine după ce societatea s-a apreciat luni cu 8,8%, pe un rulaj de 370.000 de lei. Acţiunile BVB afişează cea mai ridicată dinamică din componenţa indicelui de referinţă BET în 2023 şi în ultimul an, 53%, respectiv 90,8%. 

Rezultatele pe T1/2023 au avut o evoluţie foarte bună în comparaţie cu ultimul trimestru din 2022, de exemplu, iar acţiunile BVB au reacţionat ca atare. În plus, contextul IPO-ului Hidroelectrica a creat un şi mai mare interes pentru acţiunile BVB, în anticiparea unor creşteri ale veniturilor atât din costurile IPO-ului cât şi din punctul de vedere al evoluţiei ulterioare a bursei locale, spune Antonio Oroian, broker al Goldring. Debutul la Bursă al celui mai mare producător local de energie electrică ar putea marca cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni din Europa în 2023 şi ar putea aduce România la statutul de piaţă emergentă din partea Morgan Stanley şi deci mai aproape de investitorii instituţionali globali. BVB are o valoare de piaţă de aproximativ 440 mil. lei, iar printre acţionarii companiei se numără fonduri de pensii Pilon II, fonduri mutuale şi societăţi de brokeraj. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO