Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti creşte cu 1,6% în a patra zi de subscrieri în oferta Hidroelectrica. Avans susţinut de TTS (6%), Transgaz (3,9%), Transelectrica şi Electrica (2,9%)

Bursa de Valori Bucureşti creşte cu 1,6% în a patra zi...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

29.06.2023, 00:04 568

Cu 1,6% s-a apreciat miercuri 28 iunie indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti, fiind pentru a doua zi la rând pe plus, dinamica acestuia fiind susţinută în principal de avansul acţiunilor Transport Trade Services (6%) Transgaz (3,9%), şi Transelectrica (2,9%), conform datelor agregate de ZF de la BVB. Şi alte acţiuni au avut creşteri de peste 2%, precum Electrica (2,9%), Banca Transilvania (2,8%), Romgaz (2,7%), Aquila Part Prod (2,7%), One United Properties (2,2%) şi BRD (2,1%). Din rândul celor 20 de emitenţi din BET, cinci au înregistrat scăderi, iar unu (Digi) avea acelaşi preţ cu cel din şedinţa de marţi. Lichiditatea totală a fost de 61 mil. lei (12,3 mil. euro), cu 12,9% mai mică faţă de media zilnică de tranzacţionare, cele mai lichide companii fiind Banca Transilvania (15,7 mil. lei), Fondul Proprietatea (12,6 mil. lei) şi Romgaz (7,2 mil. lei). Sesiunea de tranzacţionare de miercuri a fost a patra zi de subscrieri în cadrul ofertei de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica (H2O). Cu încă patru rămase din oferta programată a se încheia pe 4 iulie – asta dacă Fondul Proprietatea nu decide să o închidă anticipat – tranşa micilor investitori este suprasubscrisă în proporţie de 82%, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, micii investitori au introdus în sistemele brokerilor bursieri ordine de achiziţie pentru 21,3 milioane de acţiuni H2O, ceea ce la un preţ de subscriere de 112 lei pe acţiune înseamnă ordine de aproximativ 2,4 mld. lei. Tranşa de retail are alocată 11,6 milioane de acţiuni H2O în oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea. Aşteptările analiştilor sunt ca subscrierile să accelereze spre finalul perioadei cu discount de 3% (joi) şi spre închiderea ofertei (4 iulie), spre închidere pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocaţi mai multe zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO