Burse - Fonduri mutuale

Niciun acţionar al Petrom nu a acceptat preţul de retragere de 0,352 lei/acţiune

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2011, 11:30 78

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au depus anultrecut cereri de retragere din acţionariatul companiei, după ceaceasta a separat activele de marketing şidistribuţie, au renunţat la operaţiune, întrucât preţul oferit decompanie pentru răscumpărarea acţiunilor, de 0,352lei/acţiune, este sub cotaţia de pe bursă, de 0,39 lei.

Dintre cei 28 de acţionari care au anunţat căvor să iasă din acţionariatul OMV Petrom, printrecare se numără SIF Muntenia şi Broker Cluj, 23 şi-au revocatcererea, iar ceilalţi cinci şi-au lichidat participaţiile până ladata indisponibilizării acestora, 14 martie, potrivit unui raporttransmis astăzi de companie Bursei de Valori. În consecinţă,compania nu are de răscumpărat nicio acţiune.

OMV Petrom a anunţat, la 24 februarie, un preţbrut de răscumpărare de 0,352 lei pe acţiune, carea fost stabilit în urma unei evaluări realizată de compania deaudit PricewaterhouseCoopers Management Consultants.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital(AIPC) a solicitat CNVM şi BVB să oblige OMVPetrom să publice raportul de evaluare prin care s-astabilit preţul de retragere, deoarece vrea să afle factorii luaţiîn calcul la realizarea evaluării, însă raportul nu a fost făcutpublic până în prezent.

AIPC a mai propus ca acelaşi raport de analizăal PwC să fie utilizat ca reper la stabilireapreţului în oferta secundară prin care statul vrea să vândă 9,84%din titlurile OMV Petrom.

OMV Petrom este controlată de grupul austriacde petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% dinacţiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri,iar Fondul Proprietatea 20,1% din capital.

Ministerul Economiei va vinde pe bursă 9,84%din capitalul companiei ofertele consorţiilor interesate deintermedierea operaţiunii putând fi depuse până astăzi la ora12:00. Ofertele vor fi deschise tot astăzi la ora 13:00.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO