Niciun acţionar al Petrom nu a acceptat preţul de retragere de 0,352 lei/acţiune

Autor: Andrei Chirileasa 16.03.2011

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au depus anul trecut cereri de retragere din acţionariatul companiei, după ce aceasta a separat activele de marketing şi distribuţie, au renunţat la operaţiune, întrucât preţul oferit de companie pentru răscumpărarea acţiunilor, de 0,352 lei/acţiune, este sub cotaţia de pe bursă, de 0,39 lei.

Dintre cei 28 de acţionari care au anunţat că vor să iasă din acţionariatul OMV Petrom, printre care se numără SIF Muntenia şi Broker Cluj, 23 şi-au revocat cererea, iar ceilalţi cinci şi-au lichidat participaţiile până la data indisponibilizării acestora, 14 martie, potrivit unui raport transmis astăzi de companie Bursei de Valori. În consecinţă, compania nu are de răscumpărat nicio acţiune.

OMV Petrom a anunţat, la 24 februarie, un preţ brut de răscumpărare de 0,352 lei pe acţiune, care a fost stabilit în urma unei evaluări realizată de compania de audit PricewaterhouseCoopers Management Consultants.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat CNVM şi BVB să oblige OMV Petrom să publice raportul de evaluare prin care s-a stabilit preţul de retragere, deoarece vrea să afle factorii luaţi în calcul la realizarea evaluării, însă raportul nu a fost făcut public până în prezent.

AIPC a mai propus ca acelaşi raport de analiză al PwC să fie utilizat ca reper la stabilirea preţului în oferta secundară prin care statul vrea să vândă 9,84% din titlurile OMV Petrom.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,1% din capital.

Ministerul Economiei va vinde pe bursă 9,84% din capitalul companiei ofertele consorţiilor interesate de intermedierea operaţiunii putând fi depuse până astăzi la ora 12:00. Ofertele vor fi deschise tot astăzi la ora 13:00.