Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii ar putea ieşi în pierdere prin retragerea din Cometex. Preţul este sub valoarea activului net

Minoritarii ar putea ieşi în pierdere prin retragerea din Cometex. Preţul este sub valoarea activului net
11.07.2010, 23:41 57

Retailerul de electrocasnice Altex, controlat de omul de afaceriDan Ostahie, a iniţiat procedura de retragere a acţionarilorminoritari din firma Cometex Bucureşti (COXE), divizia imobiliară agrupului care deţine zeci de spaţii comerciale în Suceava şiFălticeni şi centre comerciale în Buzău şi Braşov, obligându-i peaceştia să-i vândă acţiunile pe care le deţin la un preţ de 100 delei.
La scurt timp după ce CNVM a aprobat iniţierea procedurii şi preţulde retragere, stabilit pe baza unui raport de evaluare al firmeiDarian, Cometex şi-a publicat pe RASDAQ raportul anual pe 2009, dincare reiese că valoarea activului net al companiei (capitalurileproprii raportate la numărul de acţiuni) este de 195,8lei/acţiune.
Teoretic, acţionarii care sunt forţaţi acum să iasă din companievor primi un preţ la jumătate faţă de valoarea contabilă aacţiunilor pe care le deţin.
Miza este de circa 230.000 de euro, având în vedere că la preţul deretragere de 100 de lei, Ostahie le va plăti minoritarilor circa1,016 mil. lei (240.000 de euro), iar dacă preţul ar fi foststabilit la valoarea activului net, de 195,8 lei, proprietarulAltex ar fi trebuit să scoată din buzunar circa 1,99 mil. lei(470.000 de euro). Pachetul controlat de minoritari reprezintăcirca 2,725% din capitalul Cometex. Acţiunile companiei au fostsuspendate de la tranzacţionare, printr-o decizie a CNVM, până lafinalizarea procedurilor de delistare.

Deşi n-au vândut în oferta de cumpărare la 100 de lei,minoritarii sunt forţaţi să iasă din companie la acelaşipreţ
În luna martie, Altex a derulat o ofertă publică de cumpărarepentru acţiunile deţinute de minoritari la Cometex la acelaşi preţde 100 lei/acţiune, în urma căreia a strâns 0,18% din acţiunilecompaniei, faţă de 2,91%, cât viza oferta. Participaţia Altex aurcat astfel la 97,27% din Cometex, compania putând demara, conformlegii, procedura de retragere a acţionarilor minoritari.
Conform reglementărilor CNVM, preţul de retragere trebuie stabilitpe baza raportului unui evaluator independent, întrucât în ultimaofertă de cumpărare, Altex a luat mai puţin de 90% din acţiunilevizate de ofertă.
Altex a apelat la Darian, care a evaluat Cometex prin două metode:actualizarea veniturilor viitoare ale companiei şi comparaţia cualte companii similare listate pe pieţele internaţionale. Preţurilerezultate în evaluarea Darian sunt de 84, respectiv 90 lei/acţiune,cu mult sub valoarea contabilă a acţiunilor. Niciuna dintreevaluări nu ia în calcul valoarea activelor, deşi Cometex este ocompanie imobiliară, care deţine mai multe spaţii comerciale.
Spre deosebire de ofertele publice de preluare obligatorii, în careCNVM cere în mod expres ca preţul de ofertă să fie cel puţin egalcu valoarea activului net al companiei vizate, în cazul retrageriiacţionarilor nu există o astfel de prevedere, evaluatoruluicerându-i-se doar să respecte standardele internaţionale deevaluare. Nici Ostahie şi nici reprezentanţii Darian nu au putut ficontactaţi ieri pentru comentarii.
"Este cel puţin dubios faptul că COXE nu şi-a publicat situaţiilefinanciare care indicau un activ net de 195 de lei până nu s-aaprobat delistarea la 100 de lei. Faptul că CNVM permite asemeneapractici, în complicitate cu evaluatorii ne dă certitudinea căRomânia nu va avea o piaţă de capital serioasă în următorii ani",spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pePiaţa de Capital (AIPC).

Miză imobiliară ridicată
Cometex, o firmă relativ necunoscută investitorilor de pe Bursă, adevenit în 2005 miza celei mai aprinse dispute de pe piaţa decapital, trei ofertanţi (retailerul Altex, fondul de investiţiiBroadhurst şi producătorul de BCA Celco Constanţa) luptându-sepentru preluarea companiei, care era controlată atunci de SIFMoldova. După un război spectaculos al ofertelor, Altex s-a impuscu un preţ de 91,2 lei/acţiune, care evalua compania la 7,5 mil.euro. Asta în condiţiile în care Cometex era un jucător local pepiaţa imobiliară, deţinând la acel moment spaţii comerciale înSuceava şi Fălticeni.
În prezent, compania este evaluată la 8,8 mil. euro, însă faţă deacum cinci ani, are o prezenţă regională, deţinând centrecomerciale şi în Buzău sau Braşov, pe care le-a construit înultimii ani din fonduri proprii sau prin credite atrase de labănci.
Cele mai importante active ale companiei sunt centrul comercialAurora Shopping Mall din Buzău, cu suprafaţa utilă de 18.500 demetri pătraţi, Centrul Comercial Braşov, Complexul Bucovina, situatîn centrul Sucevei, şi complexul Nada Florilor, singurul de acestfel din Fălticeni. De asemenea, compania mai deţine 48 de spaţiicomerciale de dimensiuni mai mici în Suceava şi terenuri înBucureşti, Arad şi Timişoara. Activele companiei erau evaluate încontabilitate la 197,6 mil. lei (46,7 mil. euro), iar datoriile seridicau la 120,6 mil. lei (28,5 mil. euro), conform raportuluianual pe 2009.
Cometex a avut anul trecut venituri totale de 28,2 mil. lei (6,65mil. euro), în creştere cu 80% faţă de 2008, şi pierderi de 658.000de lei (155.000 de euro), care au fost determinate în principal depierderile financiare de peste 10 mil. lei aferente creditelorcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO