Minoritarii ar putea ieşi în pierdere prin retragerea din Cometex. Preţul este sub valoarea activului net

Autor: Andrei Chirileasa 11.07.2010

Retailerul de electrocasnice Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, a iniţiat procedura de retragere a acţionarilor minoritari din firma Cometex Bucureşti (COXE), divizia imobiliară a grupului care deţine zeci de spaţii comerciale în Suceava şi Fălticeni şi centre comerciale în Buzău şi Braşov, obligându-i pe aceştia să-i vândă acţiunile pe care le deţin la un preţ de 100 de lei.
La scurt timp după ce CNVM a aprobat iniţierea procedurii şi preţul de retragere, stabilit pe baza unui raport de evaluare al firmei Darian, Cometex şi-a publicat pe RASDAQ raportul anual pe 2009, din care reiese că valoarea activului net al companiei (capitalurile proprii raportate la numărul de acţiuni) este de 195,8 lei/acţiune.
Teoretic, acţionarii care sunt forţaţi acum să iasă din companie vor primi un preţ la jumătate faţă de valoarea contabilă a acţiunilor pe care le deţin.
Miza este de circa 230.000 de euro, având în vedere că la preţul de retragere de 100 de lei, Ostahie le va plăti minoritarilor circa 1,016 mil. lei (240.000 de euro), iar dacă preţul ar fi fost stabilit la valoarea activului net, de 195,8 lei, proprietarul Altex ar fi trebuit să scoată din buzunar circa 1,99 mil. lei (470.000 de euro). Pachetul controlat de minoritari reprezintă circa 2,725% din capitalul Cometex. Acţiunile companiei au fost suspendate de la tranzacţionare, printr-o decizie a CNVM, până la finalizarea procedurilor de delistare.

Deşi n-au vândut în oferta de cumpărare la 100 de lei, minoritarii sunt forţaţi să iasă din companie la acelaşi preţ
În luna martie, Altex a derulat o ofertă publică de cumpărare pentru acţiunile deţinute de minoritari la Cometex la acelaşi preţ de 100 lei/acţiune, în urma căreia a strâns 0,18% din acţiunile companiei, faţă de 2,91%, cât viza oferta. Participaţia Altex a urcat astfel la 97,27% din Cometex, compania putând demara, conform legii, procedura de retragere a acţionarilor minoritari.
Conform reglementărilor CNVM, preţul de retragere trebuie stabilit pe baza raportului unui evaluator independent, întrucât în ultima ofertă de cumpărare, Altex a luat mai puţin de 90% din acţiunile vizate de ofertă.
Altex a apelat la Darian, care a evaluat Cometex prin două metode: actualizarea veniturilor viitoare ale companiei şi comparaţia cu alte companii similare listate pe pieţele internaţionale. Preţurile rezultate în evaluarea Darian sunt de 84, respectiv 90 lei/acţiune, cu mult sub valoarea contabilă a acţiunilor. Niciuna dintre evaluări nu ia în calcul valoarea activelor, deşi Cometex este o companie imobiliară, care deţine mai multe spaţii comerciale.
Spre deosebire de ofertele publice de preluare obligatorii, în care CNVM cere în mod expres ca preţul de ofertă să fie cel puţin egal cu valoarea activului net al companiei vizate, în cazul retragerii acţionarilor nu există o astfel de prevedere, evaluatorului cerându-i-se doar să respecte standardele internaţionale de evaluare. Nici Ostahie şi nici reprezentanţii Darian nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.
"Este cel puţin dubios faptul că COXE nu şi-a publicat situaţiile financiare care indicau un activ net de 195 de lei până nu s-a aprobat delistarea la 100 de lei. Faptul că CNVM permite asemenea practici, în complicitate cu evaluatorii ne dă certitudinea că România nu va avea o piaţă de capital serioasă în următorii ani", spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Miză imobiliară ridicată
Cometex, o firmă relativ necunoscută investitorilor de pe Bursă, a devenit în 2005 miza celei mai aprinse dispute de pe piaţa de capital, trei ofertanţi (retailerul Altex, fondul de investiţii Broadhurst şi producătorul de BCA Celco Constanţa) luptându-se pentru preluarea companiei, care era controlată atunci de SIF Moldova. După un război spectaculos al ofertelor, Altex s-a impus cu un preţ de 91,2 lei/acţiune, care evalua compania la 7,5 mil. euro. Asta în condiţiile în care Cometex era un jucător local pe piaţa imobiliară, deţinând la acel moment spaţii comerciale în Suceava şi Fălticeni.
În prezent, compania este evaluată la 8,8 mil. euro, însă faţă de acum cinci ani, are o prezenţă regională, deţinând centre comerciale şi în Buzău sau Braşov, pe care le-a construit în ultimii ani din fonduri proprii sau prin credite atrase de la bănci.
Cele mai importante active ale companiei sunt centrul comercial Aurora Shopping Mall din Buzău, cu suprafaţa utilă de 18.500 de metri pătraţi, Centrul Comercial Braşov, Complexul Bucovina, situat în centrul Sucevei, şi complexul Nada Florilor, singurul de acest fel din Fălticeni. De asemenea, compania mai deţine 48 de spaţii comerciale de dimensiuni mai mici în Suceava şi terenuri în Bucureşti, Arad şi Timişoara. Activele companiei erau evaluate în contabilitate la 197,6 mil. lei (46,7 mil. euro), iar datoriile se ridicau la 120,6 mil. lei (28,5 mil. euro), conform raportului anual pe 2009.
Cometex a avut anul trecut venituri totale de 28,2 mil. lei (6,65 mil. euro), în creştere cu 80% faţă de 2008, şi pierderi de 658.000 de lei (155.000 de euro), care au fost determinate în principal de pierderile financiare de peste 10 mil. lei aferente creditelor companiei.