Burse - Fonduri mutuale

Kazahii vor să facă din nou statul acţionar la Petromidia

13.07.2010, 23:27 23

Grupul kazah KazMunaiGaz a informat oficial Guvernul căintenţionează să achite numai 100 de milioane de dolari cash dindatoria de aproape 600 mil. euro (750 mil. dolari) către statulromân, iar restul să fie convertit în acţiuni la Rompetrol.Autorităţile tot mai caută soluţii pentru a obţine bani gheaţă,chiar printr-o eşalonare a datoriei pe doi sau trei ani, audeclarat pentru ZF surse oficiale."Încă se fac eforturi pentru aobţine banii, pentru că nu este în interesul României ca statul săredevină acţionar al Petromidia. Ar fi bună chiar şi o plată înrate, pe o perioadă de doi sau cel mult trei ani. Va fi o deciziecomplicată, însă se fac eforturi pentru găsirea unei soluţii",afirmă sursele citate.De cealaltă parte, kazahii spun´ că statuleste obligat să accepte oferta lor şi că vor încerca ulterior sărăscumpere acţiunile pe care le va primi statul la Petromidia princonversia obligaţiunilor.

"Am decis să plătim o primă tranşă din datoria pe care o avem,suma fiind de 100 de milioane de dolari. Discuţiile cu Guvernul vorcontinua. Nu se poate vorbi de o reeşalonare a datoriilor încontextul în care este deja o lege în vigoare. După ce statul vadeveni acţionar şi în cazul în care va dori să-şi vândă acţiunile,există posibilitatea ca ulterior să cumpărăm înapoi acţiunilepentru că vom avea un drept de preempţiune asupra lor. Ne-am dorisă avem statul român ca partener", a declarat Saduokhas Meraliyev,directorul general executiv al grupului petrolier Rompetrol. Înseptembrie 2003, după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a preluatrafinăria Petromidia, Guvernul condus de Adrian Năstase a decisconversia datoriilor istorice ale rafinăriei în obligaţiuni pe operioadă de şapte ani. Conform legii prin care a fost aprobatăordonanţa respectivă, Rompetrol Rafinare are opţiunea ca să optezepentru conversia obligaţiunilor în acţiuni.În 2007, Patriciu avândut grupul Rompetrol inclusiv Petromidia către grupul kazahKazMunaiGaz, care a preluat toate obligaţiile, inclusiv rambursareadatoriilor de 571 mil. euro de la Rompetrol Rafinare.

La începutul acestui an, kazahii au derulat o ofertă publică depreluare în valoare de circa 90 mil. euro în urma căreia au ajunssă controleze peste 98,6% din acţiunile Petromidia. În prezent,kazahii derulează o majorare de capital în valoare de 100 mil.dolari pentru a aduce banii necesari achitării unei părţi dindatorie. Dacă vor achita statului 100 mil. dolari, kazahiipăstrează controlul rafinăriei."Datoriile pe care RompetrolRafinare le are acum de dat statului român sunt de 571,3 milioanede euro. Din 2003 şi până în prezent am plătit dobânzi pentruaceste datorii în valoare de 250 de milioane de dolari. Prioritateaeste acum să modernizăm rafinăria pentru a putea câştiga bani", adeclarat Saduokhas Meraliyev, directorul general al Rompetrol.Lasfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu dădeaasigurări că România va reuşi să-şi încaseze toţi banii de lakazahi, inclusiv în urma unor discuţii la nivel de stat. Ministrulfinanţelor Sebastian Vlădescu avertiza însă în ianuarie 2010 căexistă riscul ca statul român să redevină acţionar alPetromidia.Rompetrol Gas mizează pe creşterea cotei de piaţă dupăfinalizarea unui terminal de GPLRompetrol Gas, divizia de comerţ cugaz petrolier lichefiat (GPL) a grupului petrolier Rompetrol, ainvestit 11 milioane de dolari într-un nou terminal de îmbutelierelocalizat la Bacău, în comuna Iteşti, aceasta fiind a treia unitatede acest tip pe care firma o are în portofoliu. Compania spune căfinalizarea acestei investiţii va presupune alocarea unor fondurisuplimentare în extinderea reţelei de distribuţie a GPL-ului pecele trei segmente, butelii, autogaz şi micul vrac, chiar şi încontextul în care vânzările de GPL la nivel de piaţă înregistreazăcel de-al doilea an de scădere."Până acum am reuşit să creştem uşorfaţă de 2009, deşi piaţa se află în scădere. În prezent avem o cotăde piaţă de 35% şi ne dorim să ajungem în 2012 la 47% din piaţa deprofil.

Oprirea Arpechim (una dintre cele două rafinării ale Petrom, ceamai mare companie locală - n. red.) este unul dintre factorii carear putea constribui la această creştere", a declarat Veron Toma,directorul general al Rompetrol Gas.Compania mai are două terminalede GPL la Arad şi la Constanţa, investiţiile totale realizate decompanie de la înfiinţarea sa în 2006 şi până în prezent fiind decirca 50 mil. dolari.Pentru acest an, compania estimează afaceri de165 de milioane de dolari, cu 13% mai mult decât în anul 2009.Rompetrol Gas se aşteaptă la un profit net de 2,3 milioane dedolari, faţă de 870.000 de dolari înregistrat în 2009. În afară deRompetrol Gas, ceilalţi jucători importanţi din piaţa de GPL suntPetrom LPG şi ButanGas România.În ceea ce priveşte partea decomercializare a carburanţilor, unde Rompetrol este cel de-aldoilea jucător din piaţă, reprezentanţii grupului spun că până acumvolumele vândute sunt în creştere cu 2% faţă de prima jumătate aanului trecut, în contextul în care piaţa a scăzut cu circa 7%,conform jucătorilor de profil."Această creştere nu se regăseşteînsă în creşteri de profit. Marjele au scăzut cu 13-15% faţă deanul trecut", a declarat Titov Buzescu, directorul diviziei deretail a Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO