Kazahii vor să facă din nou statul acţionar la Petromidia

Autori: Voican Razvan , Roxana Petrescu 13.07.2010

Grupul kazah KazMunaiGaz a informat oficial Guvernul că intenţionează să achite numai 100 de milioane de dolari cash din datoria de aproape 600 mil. euro (750 mil. dolari) către statul român, iar restul să fie convertit în acţiuni la Rompetrol. Autorităţile tot mai caută soluţii pentru a obţine bani gheaţă, chiar printr-o eşalonare a datoriei pe doi sau trei ani, au declarat pentru ZF surse oficiale."Încă se fac eforturi pentru a obţine banii, pentru că nu este în interesul României ca statul să redevină acţionar al Petromidia. Ar fi bună chiar şi o plată în rate, pe o perioadă de doi sau cel mult trei ani. Va fi o decizie complicată, însă se fac eforturi pentru găsirea unei soluţii", afirmă sursele citate.De cealaltă parte, kazahii spun´ că statul este obligat să accepte oferta lor şi că vor încerca ulterior să răscumpere acţiunile pe care le va primi statul la Petromidia prin conversia obligaţiunilor.

"Am decis să plătim o primă tranşă din datoria pe care o avem, suma fiind de 100 de milioane de dolari. Discuţiile cu Guvernul vor continua. Nu se poate vorbi de o reeşalonare a datoriilor în contextul în care este deja o lege în vigoare. După ce statul va deveni acţionar şi în cazul în care va dori să-şi vândă acţiunile, există posibilitatea ca ulterior să cumpărăm înapoi acţiunile pentru că vom avea un drept de preempţiune asupra lor. Ne-am dori să avem statul român ca partener", a declarat Saduokhas Meraliyev, directorul general executiv al grupului petrolier Rompetrol. În septembrie 2003, după ce omul de afaceri Dinu Patriciu a preluat rafinăria Petromidia, Guvernul condus de Adrian Năstase a decis conversia datoriilor istorice ale rafinăriei în obligaţiuni pe o perioadă de şapte ani. Conform legii prin care a fost aprobată ordonanţa respectivă, Rompetrol Rafinare are opţiunea ca să opteze pentru conversia obligaţiunilor în acţiuni.În 2007, Patriciu a vândut grupul Rompetrol inclusiv Petromidia către grupul kazah KazMunaiGaz, care a preluat toate obligaţiile, inclusiv rambursarea datoriilor de 571 mil. euro de la Rompetrol Rafinare.

La începutul acestui an, kazahii au derulat o ofertă publică de preluare în valoare de circa 90 mil. euro în urma căreia au ajuns să controleze peste 98,6% din acţiunile Petromidia. În prezent, kazahii derulează o majorare de capital în valoare de 100 mil. dolari pentru a aduce banii necesari achitării unei părţi din datorie. Dacă vor achita statului 100 mil. dolari, kazahii păstrează controlul rafinăriei."Datoriile pe care Rompetrol Rafinare le are acum de dat statului român sunt de 571,3 milioane de euro. Din 2003 şi până în prezent am plătit dobânzi pentru aceste datorii în valoare de 250 de milioane de dolari. Prioritatea este acum să modernizăm rafinăria pentru a putea câştiga bani", a declarat Saduokhas Meraliyev, directorul general al Rompetrol.La sfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu dădea asigurări că România va reuşi să-şi încaseze toţi banii de la kazahi, inclusiv în urma unor discuţii la nivel de stat. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu avertiza însă în ianuarie 2010 că există riscul ca statul român să redevină acţionar al Petromidia.Rompetrol Gas mizează pe creşterea cotei de piaţă după finalizarea unui terminal de GPLRompetrol Gas, divizia de comerţ cu gaz petrolier lichefiat (GPL) a grupului petrolier Rompetrol, a investit 11 milioane de dolari într-un nou terminal de îmbuteliere localizat la Bacău, în comuna Iteşti, aceasta fiind a treia unitate de acest tip pe care firma o are în portofoliu. Compania spune că finalizarea acestei investiţii va presupune alocarea unor fonduri suplimentare în extinderea reţelei de distribuţie a GPL-ului pe cele trei segmente, butelii, autogaz şi micul vrac, chiar şi în contextul în care vânzările de GPL la nivel de piaţă înregistrează cel de-al doilea an de scădere."Până acum am reuşit să creştem uşor faţă de 2009, deşi piaţa se află în scădere. În prezent avem o cotă de piaţă de 35% şi ne dorim să ajungem în 2012 la 47% din piaţa de profil.

Oprirea Arpechim (una dintre cele două rafinării ale Petrom, cea mai mare companie locală - n. red.) este unul dintre factorii care ar putea constribui la această creştere", a declarat Veron Toma, directorul general al Rompetrol Gas.Compania mai are două terminale de GPL la Arad şi la Constanţa, investiţiile totale realizate de companie de la înfiinţarea sa în 2006 şi până în prezent fiind de circa 50 mil. dolari.Pentru acest an, compania estimează afaceri de 165 de milioane de dolari, cu 13% mai mult decât în anul 2009. Rompetrol Gas se aşteaptă la un profit net de 2,3 milioane de dolari, faţă de 870.000 de dolari înregistrat în 2009. În afară de Rompetrol Gas, ceilalţi jucători importanţi din piaţa de GPL sunt Petrom LPG şi ButanGas România.În ceea ce priveşte partea de comercializare a carburanţilor, unde Rompetrol este cel de-al doilea jucător din piaţă, reprezentanţii grupului spun că până acum volumele vândute sunt în creştere cu 2% faţă de prima jumătate a anului trecut, în contextul în care piaţa a scăzut cu circa 7%, conform jucătorilor de profil."Această creştere nu se regăseşte însă în creşteri de profit. Marjele au scăzut cu 13-15% faţă de anul trecut", a declarat Titov Buzescu, directorul diviziei de retail a Rompetrol.