Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt precauţi până se rezolvă criza datoriilor din Grecia

Investitorii sunt precauţi până se rezolvă criza datoriilor din Grecia

Autor: Stefan Musgociu

19.06.2011, 23:46 606

Bursa a evoluat săptămâna trecută sub impactul veş­tilor privindesca­la­darea crizei datoriilor din Gre­cia, acţiunilecom­pa­niilor ener­getice fiind printre cele mai afec­tate.Principalul indice bursier BET s-a apreciat uşor cu 0,27%, în timpce BET-NG, indicele companiilor din sectorul ener­getic, s-adepreciat cu 3,3% săp­tă­mâ­na trecută. Indicele celor cinciSIF-uri şi al Fondului Proprietatea a urcat cu 2,1%

Vineri, ultima şedinţă a săptămânii, bursa a crescut cu 0,13%,ascensiunea fiind temperată de corecţia de 1,56% consemnată deacţiunile OMV Petrom (SNP), într-o piaţă în care tranzacţiile cutitlurile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) auasigurat aproape două treimi din lichiditate. Dragoş Dărăbuţ,analist la firma de brokeraj Tradeville, consideră că ru­la­jelereduse înregistrate de cele mai multe acţiuni arată că investitoriisunt pru­denţi la tranzacţionare, deşi preţurile au crescut,susţinute de revenirea pieţelor externe.

"Cred că bursele externe au crescut vineri îndeosebi datoritădeclaraţiei comune făcute de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy,potrivit căreia Germania şi Franţa renunţă la cerinţa de a obligainvestitorii privaţi să îşi asume o parte din pierderile cauzate deo restructurare a datoriei Greciei. Ştirea aduce un dram desperanţă, dar nu rezolvă problemele Greciei, motiv pentru careinvestitorii de la BVB sunt încă precauţi în adoptarea unor noipoziţii de cumpărare, deşi preţurile din piaţă pentru unele acţiunisunt foarte atractive", a declarat Dărăbuţ.

La finalul şedinţei, indicele BET, care analizează evoluţiacelor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, iartitlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NGcu 0,86% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Ascensiunea acestor indici a fost tem­perată de acţiunile OMVPetrom, care au scăzut cu 1,56%, la 0,379 lei. Operaţiunile cuaceste titluri au însumat 1,3 milioane lei, iar pe segmentuldes­ti­nat tranzacţiilor speciale au fost efec­tuate treitransferuri în valoare de 3,1 mil. lei. Deal-urile au fostrealizate la 0,3825 lei, preţ cu 0,65% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI a avansat cu 2,8%, susţinut de evoluţiatitlurilor celor cinci SIF-uri, care au consemnat ascensiunicuprinse între 2,2% şi 4%.

Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează traiectoriaprimelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclu­sivSIF-urile şi Fondul Proprie­ta­tea, a crescut cu 0,81%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 38,6 milioane lei (9,2milioane euro), sumă cu 35% sub rulajul din şedinţa precedentă, de59,1 milioane lei (14,1 milioane euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia s-au clasat peprimele poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 14,3 milioanelei şi, respectiv, de 9,5 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia aucrescut cu 2,19%, la 1,4 lei, iar acţiunile Fondului au crescut cu2,27%, la 0,54 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au con­ti­nuat linia descendentăîncepută mier­curi şi au căzut din nou cu 15%, ajun­gând la 1,431lei. Declinul vine însă după ce în acest an preţul acestor acţiunia urcat de peste 11 ori, atingând săptă­mâna trecută nivelul maximistoric de la bursă, de 2,325 lei. Tranzacţiile cu ac­ţiunileOltchim au însumat un milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO