Burse - Fonduri mutuale

Investitorii stau în aşteptare la Bursă pentru că nu cred în revenirea economică

Autor: Stefan Musgociu

03.11.2010, 23:35 18

Bursa a stagnat mier­curi, într-o piaţă în care foarte puţiniin­vestitori au fost dispuşi să tranzacţioneze, ast­fel că BVB aînregistrat unul dintre cele mai reduse rulaje din acest an, denumai 5 milioane lei.

O parte dintre puţinii speculatori prezenţi la tranzacţionare auîncercat să profite la deschiderea şedinţei de evoluţia burselorexterne şi au ridicat preţurile acţiunilor celor cinci SIF-uri înmedie cu 1,5%, însă în numai 15 minute, ascensiunea s-a temperat şipreţurile au coborât spre valorile de referinţă.
La închiderea sesiunii acţiunile celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) plasau indicele BET-FI cu numai 0,36%sub referinţă, iar cotaţiile primelor zece titluri în funcţie delichiditate erau în scădere cu doar 0,15%.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG EurobankSecurities, consideră că volumele de acţiuni tranzacţionate vorrămâne reduse întrucât cei mai mulţi in­vestitori nu sunt dispuşisă ia o anumită poziţie ca urmare a incertitudinii din mediulpolitic şi economic.
"Totul în România este din ce în ce mai complicat. Scena politică,fiscalitatea, cursul de schimb, inflaţia, deficite, şomeri, moţiunide cenzură, Curtea Constituţională. Din păcate arătăm ca o ţară dinAmerica Latină. Trebuie să vină alţii să ne explice ce avem defăcut. Guvernanţii ne spun că vom avea creştere economică, din ce?Din exporturi spun ei. Care exporturi, că tocmai s-a renunţat, deexemplul, la înţelegerea cu combi­natele chimice referitor lapreţul gazului. Bun, pe ăştia îi închidem. Rămâne Dacia şi cealtceva? Cred că există şi un anume grad de dezinteres şi arelegătură cu toate de mai sus", a declarat Floroiu.

Totodată, el crede că majoritatea tranzacţiilor au fost realizatede investitori pe termen lung şi nu de speculatori, întrucât piaţaa înregistrat o volatilitate redusă. "Deocamdată listarea FonduluiProprietatea şi poate cu multă muncă de convingere o deciziepozitivă în ceea ce priveşte pragul de deţinere la SIFuri ar putearesuscita interesul investitorilor pentru bursă. Cât despreIPO-uri, mai vedem. Nimic nu mai este sigur în România", a conchisFloroiu.
Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile companiilor din sectorulenergetic. Chiar la finalul zilei, titlurile OMV Petrom (SNP) auurcat cu 1,19%, influenţate de un ordin mai mare de cumpărare, şiau dus indicele BET-NG cu 0,6% peste nivelul de la închidereaşedinţei precedente.

Investitorii au realizat şi transfe­ruri cu produse structurate şicontracte futures în valoare cumulată de 616.000 de lei (143.000 deeuro).
În prima zi de tranzacţionare la Categoria a II-a a BVB, dupătransferul de pe piaţa Rasdaq, acţiunile Electroargeş (ELGS) aucoborât cu 13,08%, la 1,13 lei, însă pe un rulaj de doar 28.000 delei.
La finalul şedinţei de la BVB, marile burse europene avansau cupână la 0,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor dinEuropa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult0,7%.
Bursele din Bulgaria şi Polonia înregistrau însă corecţii de 2,5%şi respectiv de 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO