Investitorii stau în aşteptare la Bursă pentru că nu cred în revenirea economică

Autor: Stefan Musgociu 03.11.2010

Bursa a stagnat mier­curi, într-o piaţă în care foarte puţini in­vestitori au fost dispuşi să tranzacţioneze, ast­fel că BVB a înregistrat unul dintre cele mai reduse rulaje din acest an, de numai 5 milioane lei.

O parte dintre puţinii speculatori prezenţi la tranzacţionare au încercat să profite la deschiderea şedinţei de evoluţia burselor externe şi au ridicat preţurile acţiunilor celor cinci SIF-uri în medie cu 1,5%, însă în numai 15 minute, ascensiunea s-a temperat şi preţurile au coborât spre valorile de referinţă.
La închiderea sesiunii acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plasau indicele BET-FI cu numai 0,36% sub referinţă, iar cotaţiile primelor zece titluri în funcţie de lichiditate erau în scădere cu doar 0,15%.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, consideră că volumele de acţiuni tranzacţionate vor rămâne reduse întrucât cei mai mulţi in­vestitori nu sunt dispuşi să ia o anumită poziţie ca urmare a incertitudinii din mediul politic şi economic.
"Totul în România este din ce în ce mai complicat. Scena politică, fiscalitatea, cursul de schimb, inflaţia, deficite, şomeri, moţiuni de cenzură, Curtea Constituţională. Din păcate arătăm ca o ţară din America Latină. Trebuie să vină alţii să ne explice ce avem de făcut. Guvernanţii ne spun că vom avea creştere economică, din ce? Din exporturi spun ei. Care exporturi, că tocmai s-a renunţat, de exemplul, la înţelegerea cu combi­natele chimice referitor la preţul gazului. Bun, pe ăştia îi închidem. Rămâne Dacia şi ce altceva? Cred că există şi un anume grad de dezinteres şi are legătură cu toate de mai sus", a declarat Floroiu.

Totodată, el crede că majoritatea tranzacţiilor au fost realizate de investitori pe termen lung şi nu de speculatori, întrucât piaţa a înregistrat o volatilitate redusă. "Deocamdată listarea Fondului Proprietatea şi poate cu multă muncă de convingere o decizie pozitivă în ceea ce priveşte pragul de deţinere la SIFuri ar putea resuscita interesul investitorilor pentru bursă. Cât despre IPO-uri, mai vedem. Nimic nu mai este sigur în România", a conchis Floroiu.
Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile companiilor din sectorul energetic. Chiar la finalul zilei, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,19%, influenţate de un ordin mai mare de cumpărare, şi au dus indicele BET-NG cu 0,6% peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Investitorii au realizat şi transfe­ruri cu produse structurate şi contracte futures în valoare cumulată de 616.000 de lei (143.000 de euro).
În prima zi de tranzacţionare la Categoria a II-a a BVB, după transferul de pe piaţa Rasdaq, acţiunile Electroargeş (ELGS) au coborât cu 13,08%, la 1,13 lei, însă pe un rulaj de doar 28.000 de lei.
La finalul şedinţei de la BVB, marile burse europene avansau cu până la 0,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 0,7%.
Bursele din Bulgaria şi Polonia înregistrau însă corecţii de 2,5% şi respectiv de 0,2%.