Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se joaca cu actiunile mici la Bursa: opt actiuni au crescut cu peste 10%

Investitorii se joaca cu actiunile mici: opt actiuni au crescut cu peste 10%
14.04.2010, 23:05 58

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cu variatii micifata de cotatiile de marti, cea mai mare apreciere fiind de doar1,3% pe indicele energetic BET-NG. Principalul indice al pietei,BET, a urcat cu 0,6%, in timp ce societatile financiare deinvestitii au avansat cu putin peste 0,8% fata de referinta,inchizand aproape de pragul de 32.500 de puncte.

"Piata ramane imprevizibila pe anumiti emitenti, in functie dece stiri apar. La nivel de indici insa, nu cred ca vom vedea ovolatilitate prea mare, in conditiile in care investitorii lasaimpresia ca au trecut la o consolidare a portofoliului si pastreaza titlurile cele mai lichide din lipsade cumparatori", a declarat Octavin Dragolea, directorul sucursaleidin Bucuresti a IFB Finwest.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat laaproape 6,4 mil. euro, cea mai mare parte a transferurilor fiindinsa realizata pe titlurile mai mici, precum Oil Terminal (OIL) sauCondmag (COMI). Rulajul pe cele doua titluri au depasit un milionde euro. Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri l-au inregistrattitlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 3,3 mil. lei. Acestea dinurma au urcat cu putin peste 1% fata de cotatia de marti.

Cea mai mare apreciere la categoria SIF-urilor au inregistrat-oinsa titlurile SIF Moldova (SIF2), de aproape 1,4% fata dereferinta.

"In lipsa tranzactiilor pe titlurile lichide investitorilor leraman doar titlurile mici pe care se pot juca. Pe aceste titluriinregistram un numar impresionant de tranzactii, insa valoareatransferurilor este foarte mica. Aceste aprecieri nu au fortanecesara insa sa miste indicii", a adaugat Dragolea.

Titlurile Armatura Cluj (ARM) si Romcarbon Buzau (ROCE) auinregistrat cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, de aproape15%, insa valoarea transferurilor pe cele doua titluri nu a depasit100.000 de lei. De altfel, opt titluri au inregistrat ieri cresteride peste 10%, insa pe rulaje extrem de reduse.

Dintre titlurile lichide, actiunile Bancii Transilvania (TLV) siOMV Petrom (SNP) au inchis in scadere, cu corectii de 0,9% sirespectiv 0,3%.

Titlurile bancare BRD au urcat ieri cu peste 1,4% fata decotatia de marti, la un pret de 15,5 lei/actiune. Si titlurileBroker Cluj (BRK) au revenit pe plus ieri, cu o apreciere de peste2,6%, urcand la cotatia de 0,389 lei/unitate.

Aprecierea indicelui energetic BET-NG a fost sustinuta inprincipal de cresterile celor doua societati de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,4% sirespectiv 1,9% fata de referinta.

"Ca sa vedem o schimbare a trendului in piata avem nevoie defactori externi, in special de pe piata americana, care nucontureaza nicio directie clara, insa se pastreaza pe plus. Peintern ar putea conta rezultatele financiare trimestriale care vorincepe sa apara, precum si o posibila reluare a discutiilor privindmajorarea pragului", a mai spus Dragolea.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau ierispre inchidere aprecieri moderate, de sub 1%, cea mai mare cresteredintre indicii din regiune fiind inregistrata de indicatorul germanDAX, care urca cu aproape 0,8% fata de referinta. Indicele americanDow Jones deschidea sedinta de ieri cu o apreciere de peste 0,4%,depasind astfel pragul de 11.000 de puncte.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Oil Terminal (OIL), care ieri auinregistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, pe unrulaj record.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit pecrestere, insa inregistreaza aprecieri de pana la 1%.
  • Evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), care continua sainregistreze pierderi, insa au redus din ritmul de scadere.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care au inchis pe plus ieri, continuand seria deaprecieri.
  • Evolutia actiunilor Armatura Cluj (ARM) si Romcarbon Buzau(ROCE), care au inregistrat cresteri de 15% in sedinta deieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO