Investitorii se joaca cu actiunile mici la Bursa: opt actiuni au crescut cu peste 10%

Autor: Vlad Anastasiu 14.04.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cu variatii mici fata de cotatiile de marti, cea mai mare apreciere fiind de doar 1,3% pe indicele energetic BET-NG. Principalul indice al pietei, BET, a urcat cu 0,6%, in timp ce societatile financiare de investitii au avansat cu putin peste 0,8% fata de referinta, inchizand aproape de pragul de 32.500 de puncte.

"Piata ramane imprevizibila pe anumiti emitenti, in functie de ce stiri apar. La nivel de indici insa, nu cred ca vom vedea o volatilitate prea mare, in conditiile in care investitorii lasa impresia ca au trecut la o consolidare a portofoliului si pastreaza titlurile cele mai lichide din lipsa de cumparatori", a declarat Octavin Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la aproape 6,4 mil. euro, cea mai mare parte a transferurilor fiind insa realizata pe titlurile mai mici, precum Oil Terminal (OIL) sau Condmag (COMI). Rulajul pe cele doua titluri au depasit un milion de euro. Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 3,3 mil. lei. Acestea din urma au urcat cu putin peste 1% fata de cotatia de marti.

Cea mai mare apreciere la categoria SIF-urilor au inregistrat-o insa titlurile SIF Moldova (SIF2), de aproape 1,4% fata de referinta.

"In lipsa tranzactiilor pe titlurile lichide investitorilor le raman doar titlurile mici pe care se pot juca. Pe aceste titluri inregistram un numar impresionant de tranzactii, insa valoarea transferurilor este foarte mica. Aceste aprecieri nu au forta necesara insa sa miste indicii", a adaugat Dragolea.

Titlurile Armatura Cluj (ARM) si Romcarbon Buzau (ROCE) au inregistrat cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, de aproape 15%, insa valoarea transferurilor pe cele doua titluri nu a depasit 100.000 de lei. De altfel, opt titluri au inregistrat ieri cresteri de peste 10%, insa pe rulaje extrem de reduse.

Dintre titlurile lichide, actiunile Bancii Transilvania (TLV) si OMV Petrom (SNP) au inchis in scadere, cu corectii de 0,9% si respectiv 0,3%.

Titlurile bancare BRD au urcat ieri cu peste 1,4% fata de cotatia de marti, la un pret de 15,5 lei/actiune. Si titlurile Broker Cluj (BRK) au revenit pe plus ieri, cu o apreciere de peste 2,6%, urcand la cotatia de 0,389 lei/unitate.

Aprecierea indicelui energetic BET-NG a fost sustinuta in principal de cresterile celor doua societati de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,4% si respectiv 1,9% fata de referinta.

"Ca sa vedem o schimbare a trendului in piata avem nevoie de factori externi, in special de pe piata americana, care nu contureaza nicio directie clara, insa se pastreaza pe plus. Pe intern ar putea conta rezultatele financiare trimestriale care vor incepe sa apara, precum si o posibila reluare a discutiilor privind majorarea pragului", a mai spus Dragolea.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri moderate, de sub 1%, cea mai mare crestere dintre indicii din regiune fiind inregistrata de indicatorul german DAX, care urca cu aproape 0,8% fata de referinta. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri cu o apreciere de peste 0,4%, depasind astfel pragul de 11.000 de puncte.

De urmarit astazi