Burse - Fonduri mutuale

Investitorii in fonduri mutuale au luat o pauza, refugiindu-se in valute

Investitorii in fonduri mutuale au luat o pauza, refugiindu-se in valute
09.06.2010, 23:47 26

Cele peste 50 de fonduri mutuale au atras 98,6 mil. lei (24 mil.euro) de la investitori in luna mai, de aproape trei ori mai putindecat in aprilie, cand intrarile nete au urcat pana la 245,6 mil.lei (59 mil. euro), potrivit raportului lunar emis de AsociatiaAdministratorilor de Fonduri (AAF). In primul trimestru, valoareasumelor nete atrase de fonduri de la investitori a fost de 795,4mil. lei (193 mil. euro).

Temperarea avansului a fost resimtita mai puternic de fondurilemonetare, care au reusit sa atraga intrari nete de 42,8 mil. lei,mult sub valorile raportate in lunile anterioare, in timp ce dinfondurile de actiuni si cele diversificate investitorii au retrascumulat peste 23,7 mil. lei.

"Consider luna mai o exceptie cauzata de conjuctura locala si denumeroasele semne de intrebare din jurul cresterii fiscalitatii, alevolutiei acordului cu FMI, dar si al deciziei BNR privind scadereadobanzii de referinta. Parte din investitorii de fonduri mutuale,in special cei cu un comportament speculativ, au preferat sa seretraga din fonduri pentru a investi in valute pariind pe inceputulunui trend descendent al leului. De asemenea, alti investitori, incautare de randamente mai mari, si-au transferat plasamentele sprealte fonduri", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii deadministrarea Erste Asset Management, liderul industriei cu activenete de peste 2,1 mld. lei (500 mil. euro).

Luna trecuta, investitorii au retras aproape 280 mil. lei dinfonduri monetare, facand subscrieri de 322 mil. lei.

Pe de alta parte, scaderea Bursei a afectat fondurile deactiuni, care abia reusisera sa inregistreze intrari de capital maiconsistente la inceputul anului, dupa multe luni de pauza.

"Retragerile din fondurile de actiuni au un caracter normal,tinand cont de evolutia Bursei din ultima perioada si de faptul cainvestitorii din aceste tipuri de fonduri sunt mult mai atenti lacontextul local si extern. O revenire a Bursei pe un trendascendent va readuce investitorii in fonduri", a afirmat DanPopovici, director de investitii la societatea de administrare OTPAsset Management, cu active nete in administrare de 137,6 mil. lei(33 mil. euro).

In mai, principalul indice al Bursei, BET, s-a depreciat cu15,4%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitiifinanciare a pierdut 33,18%.

Desi Bursa a fost afectata de corectii puternice in ultimeledoua luni, fondurile de actiuni raman cele mai performanteplasamente in ultimele 12 luni, cu un maxim de 50% atins de BTIndex, administrat de societatea BT Asset Management.

Pe locul al doilea si al treilea se situeaza Active Dinamic,administrat de Swiss Capital, cu un randament de 42,1% si RomaniaActiuni, gestionat de Raiffeisen Asset Management, cu un plus de38,3% al unitatii in ultimele 12 luni.

Din categoria plasamente cu risc scazut de risc, cel maiperformant fond este BCR Obligatiuni, cu un randament de 12,7%.

La finele lunii mai, un numar de peste 195.000 de investitoridetineau plasamente in cele 53 de fonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO