Investitorii in fonduri mutuale au luat o pauza, refugiindu-se in valute

Autor: Roxana Pricop 09.06.2010

Activele fondurilor mutuale si-au domolit cresterea in mai, pana la un volum de 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro), mai mult cu 1,6% decat in aprilie. Corectiile bursiere si deprecierea leului i-au facut pe investitori sa isi regandeasca plasamentele.



Cele peste 50 de fonduri mutuale au atras 98,6 mil. lei (24 mil. euro) de la investitori in luna mai, de aproape trei ori mai putin decat in aprilie, cand intrarile nete au urcat pana la 245,6 mil. lei (59 mil. euro), potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). In primul trimestru, valoarea sumelor nete atrase de fonduri de la investitori a fost de 795,4 mil. lei (193 mil. euro).

Temperarea avansului a fost resimtita mai puternic de fondurile monetare, care au reusit sa atraga intrari nete de 42,8 mil. lei, mult sub valorile raportate in lunile anterioare, in timp ce din fondurile de actiuni si cele diversificate investitorii au retras cumulat peste 23,7 mil. lei.

"Consider luna mai o exceptie cauzata de conjuctura locala si de numeroasele semne de intrebare din jurul cresterii fiscalitatii, al evolutiei acordului cu FMI, dar si al deciziei BNR privind scaderea dobanzii de referinta. Parte din investitorii de fonduri mutuale, in special cei cu un comportament speculativ, au preferat sa se retraga din fonduri pentru a investi in valute pariind pe inceputul unui trend descendent al leului. De asemenea, alti investitori, in cautare de randamente mai mari, si-au transferat plasamentele spre alte fonduri", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrarea Erste Asset Management, liderul industriei cu active nete de peste 2,1 mld. lei (500 mil. euro).

Luna trecuta, investitorii au retras aproape 280 mil. lei din fonduri monetare, facand subscrieri de 322 mil. lei.

Pe de alta parte, scaderea Bursei a afectat fondurile de actiuni, care abia reusisera sa inregistreze intrari de capital mai consistente la inceputul anului, dupa multe luni de pauza.

"Retragerile din fondurile de actiuni au un caracter normal, tinand cont de evolutia Bursei din ultima perioada si de faptul ca investitorii din aceste tipuri de fonduri sunt mult mai atenti la contextul local si extern. O revenire a Bursei pe un trend ascendent va readuce investitorii in fonduri", a afirmat Dan Popovici, director de investitii la societatea de administrare OTP Asset Management, cu active nete in administrare de 137,6 mil. lei (33 mil. euro).

In mai, principalul indice al Bursei, BET, s-a depreciat cu 15,4%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitii financiare a pierdut 33,18%.

Desi Bursa a fost afectata de corectii puternice in ultimele doua luni, fondurile de actiuni raman cele mai performante plasamente in ultimele 12 luni, cu un maxim de 50% atins de BT Index, administrat de societatea BT Asset Management.

Pe locul al doilea si al treilea se situeaza Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, cu un randament de 42,1% si Romania Actiuni, gestionat de Raiffeisen Asset Management, cu un plus de 38,3% al unitatii in ultimele 12 luni.

Din categoria plasamente cu risc scazut de risc, cel mai performant fond este BCR Obligatiuni, cu un randament de 12,7%.

La finele lunii mai, un numar de peste 195.000 de investitori detineau plasamente in cele 53 de fonduri mutuale.