Burse - Fonduri mutuale

Indienii de la ArcelorMittal Roman au disponibilizat peste 630 de angajati anul trecut

10.02.2010, 23:07 135

Numarul de salariati ai combinatului siderurgic ArcelorMittalRoman (PTRO) s-a redus pe parcursul anului trecut cu circa 630,respectiv o treime din total, dupa ce conducerea societatii a decisin vara anului trecut sa inchida unul dintre cele trei laminoareexistente.

Potrivit reprezentantilor ArcelorMittal, disponibilizarile s-aufacut prin programe la cerere, salariatii in cauza primind platicompensatorii.

"La 1 iulie 2009 a fost inchisa temporar activitatea de lalaminorul numarul 6 si pus in conservare. Laminorul avea ocapacitate de 7-8 mii de tone lunar. In prezent lucram cu totisalariatii la cele doua laminoare functionale", a declarat GheorgheCiobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub din Roman.

Potrivit lui, conducerea combinatului are in plan sa atinga oproductie de 130.000 de tone de otel lichid in 2010 si continua saduca o politica agresiva de reducere a costurilor, dupa ce inultimii doi ani au inregistrat pierderi uriase.

ArcelorMittal Roman a consemnat anul trecut pierderisemnificative, care s-au ridicat la 205,9 milioane de lei (48,4milioane de euro), cu 12% mai mari decat rezultatul negativ din2008, de 183,6 milioane de lei (aproape 50 milioane de euro).

Afacerile combinatului din Roman s-au prabusit anul trecut cu57%, pana la un nivel de 352,6 milioane de lei (82,8 milioane deeuro), pe fondul reducerii drastice a cererii la nivelinternational si a preturilor scazute de pe piata. Grupul indianArcelorMittal, care este cel mai mare producator de otel la nivelmondial, a fost nevoit sa inregistreze anul trecut provizioane de65 milioane de dolari ca urmare a scoaterii din uz a laminorului dela Roman si alte provizioane in valoare de 92 milioane de dolari peseama inchiderii bateriilor de cocsificare de la combiantul detinutde acestia in Galati.

Situatia financiara a combinatului din Roman s-a deterioratputernic, valoarea contabila a companiei la finele anului trecutfiind una negativa, capitalurile proprii cifrandu-se la -183,2 mil.lei (43,1 mil. euro).

Pana in prezent, conducerea societatii nu a propus vreo masurapentru reintregirea lichiditatilor companiei, datoriile acesteiamajorandu-se la finele lui 2009 la 690 milioane de lei (162,4milioane de euro), care au afectat, de asemenea, rezultatul pe anultrecut, pierderile financiare cifrandu-se la 46,4 mil. lei (10,9mil. euro).

SIF Moldova a cerut la un moment dat anul trecut ca membrii deconducere ai ArcelorMittal Roman sa fie trasi la raspundere desituatia combinatului, insa masura nu a fost aprobata deactionari.

In 2009, cel mai greu an pentru piata de otel la nivelinternational, grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarulLakshmi Mittal, a inregistrat un profit de 118 mil. dolari la ocifra de afaceri de 65 mld. dolari.

Combinatul din Roman este controlat in proportie de aproape 70%de un vehicul al ArcelorMittal, iar SIF Moldova detine oparticipatie de 14,08% din actiunile companiei.

Ultima tranzactie cu titlurile ArcelorMittal Roman s-a derulatla un pret de 3,26 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata acompaniei se ridica la 11,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO