Indienii de la ArcelorMittal Roman au disponibilizat peste 630 de angajati anul trecut

Autor: Adrian Ionut Cojocar 10.02.2010

Numarul de salariati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Roman (PTRO) s-a redus pe parcursul anului trecut cu circa 630, respectiv o treime din total, dupa ce conducerea societatii a decis in vara anului trecut sa inchida unul dintre cele trei laminoare existente.

Potrivit reprezentantilor ArcelorMittal, disponibilizarile s-au facut prin programe la cerere, salariatii in cauza primind plati compensatorii.

"La 1 iulie 2009 a fost inchisa temporar activitatea de la laminorul numarul 6 si pus in conservare. Laminorul avea o capacitate de 7-8 mii de tone lunar. In prezent lucram cu toti salariatii la cele doua laminoare functionale", a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub din Roman.

Potrivit lui, conducerea combinatului are in plan sa atinga o productie de 130.000 de tone de otel lichid in 2010 si continua sa duca o politica agresiva de reducere a costurilor, dupa ce in ultimii doi ani au inregistrat pierderi uriase.

ArcelorMittal Roman a consemnat anul trecut pierderi semnificative, care s-au ridicat la 205,9 milioane de lei (48,4 milioane de euro), cu 12% mai mari decat rezultatul negativ din 2008, de 183,6 milioane de lei (aproape 50 milioane de euro).

Afacerile combinatului din Roman s-au prabusit anul trecut cu 57%, pana la un nivel de 352,6 milioane de lei (82,8 milioane de euro), pe fondul reducerii drastice a cererii la nivel international si a preturilor scazute de pe piata. Grupul indian ArcelorMittal, care este cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a fost nevoit sa inregistreze anul trecut provizioane de 65 milioane de dolari ca urmare a scoaterii din uz a laminorului de la Roman si alte provizioane in valoare de 92 milioane de dolari pe seama inchiderii bateriilor de cocsificare de la combiantul detinut de acestia in Galati.

Situatia financiara a combinatului din Roman s-a deteriorat puternic, valoarea contabila a companiei la finele anului trecut fiind una negativa, capitalurile proprii cifrandu-se la -183,2 mil. lei (43,1 mil. euro).

Pana in prezent, conducerea societatii nu a propus vreo masura pentru reintregirea lichiditatilor companiei, datoriile acesteia majorandu-se la finele lui 2009 la 690 milioane de lei (162,4 milioane de euro), care au afectat, de asemenea, rezultatul pe anul trecut, pierderile financiare cifrandu-se la 46,4 mil. lei (10,9 mil. euro).

SIF Moldova a cerut la un moment dat anul trecut ca membrii de conducere ai ArcelorMittal Roman sa fie trasi la raspundere de situatia combinatului, insa masura nu a fost aprobata de actionari.

In 2009, cel mai greu an pentru piata de otel la nivel international, grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul Lakshmi Mittal, a inregistrat un profit de 118 mil. dolari la o cifra de afaceri de 65 mld. dolari.

Combinatul din Roman este controlat in proportie de aproape 70% de un vehicul al ArcelorMittal, iar SIF Moldova detine o participatie de 14,08% din actiunile companiei.

Ultima tranzactie cu titlurile ArcelorMittal Roman s-a derulat la un pret de 3,26 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei se ridica la 11,6 milioane de euro.