Burse - Fonduri mutuale

Cum se împarte dividendul uriaş de 8 mld. lei al Fondului Proprietatea, cea mai mare distribuire de cash din istoria BVB: investitorii de retail români iau 21%, pensiile private Pilon II 30%, fondurile străine 12% şi Ministerul Finanţelor 6%. Restul, la alte categorii

Cum se împarte dividendul uriaş de 8 mld. lei al...

Autor: Tibi Oprea

18.07.2023, 07:00 572

Cea mai mare parte a banilor, 64,5%, au direcţia România Plata dividendelor, din 29 septembrie Cu restul banilor din tranzacţia de vânzare la Hidroelectrica se vor face cel mai probabil răscumpărări de acţiuni.

Fondul Proprietatea (FP) ar urma să scoată în toamnă din cufere, pentru 19.000 de acţio­nari, 8,06 mld. lei sub formă de dividende, adică echivalentul a aproape 80% din active de pe urma exit-ului istoric la Hidroelectrica (H2O) şi totodată cea mai mare distribuire de cash din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu un randament de 79% la preţul acţiunii din ziua publicării convocatorului.

Cea mai mare parte, aproximativ 64,5% (5,2 mld. lei), au direcţia România, fiind împărţiţi de investitorii instituţionali, cei de retail şi Ministerul Finanţelor, în timp ce aproape 22,3% (1,8 mld. lei) se duc la investitorii străini – cei instituţionali, cei de retail şi The Bank of New York Mellon, banca depozitar pentru certificatele de depozit care au la bază acţiuni suport. Investitorii instituţionali români, care au 37,45% din capitalul social subscris şi vărsat, au atribuiţi 3 mld. lei, iar aici intră şi cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, care însumează circa 30% (2,4 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO