Burse - Fonduri mutuale

Grupul Rompetrol, primul trimestru pe profit după ce a fost preluat de kazahi

Grupul Rompetrol, primul trimestru pe profit după ce a fost preluat de kazahi

Dmitry Gri­goryev, directorul financiar al grupului Rompetrol

Autor: Roxana Petrescu

19.04.2011, 23:54 177

Grupul petrolier Rompetrol, con­tro­lat de compania de statkazahă KazMunaiGaz, a ajuns pentru prima dată în ultimii trei anisă raporteze un rezultat pozitiv de circa un milion de do­lari, darrafinăria Petromidia (Rom­petrol Rafinare) a continuat să producăpierderi de circa 11 milioane de dolari în primul trimestru alanului, potrivit reprezentanţilor grupului.

Pe de altă parte însă, rezultatul este mult mai bun comparativcu cel în­registrat de Rompetrol Rafinare în pri­mele trei luni din2010, când pierderile ajunseseră la 57 de milioane de dolari.Cifrele sunt pre­li­minare şi calculate con­form stan­dar­de­lorinter­na­ţionale de contabilitate, ter­menul oficial de ra­portarea rezul­ta­te­lor financiare fiind 12 mai.

"Cea mai mare parte a acestui re­zul­tat se explică printăierile de cos­turi. În 2009 reducerile de costuri au fost decirca 180 de milioane de dolari, anul trecut a fost vorba de circa30 de milioane de dolari, iar pentru anul acesta vom continua cutăieri de costuri de circa 90 de milioane de dolari. Principalelecategorii de costuri pe care le-am ajustat au fost cele legate deutilităţi, am externalizat activităţi secundare şi cele demen­tenanţă ale rafinăriei", a explicat Dmitry Gri­goryev,directorul financiar al grupului Rompetrol.

Cu toate acestea, Grigoryev spune că la finalul anului seaşteaptă ca grupul Rompetrol să fie tot pe pierderi.

"Este o prudenţă normală, având în vedere că datelemacroeconomice sunt în continuare nesigure. Cred că vom aveapierderi de circa 14 milioane de do­lari la nivel de grup şi deaproape 50 de mi­lioane de dolari pe Rompetrol Rafi­nare", a maispus CFO-ul Rom­petrol. Cu toate acestea, reprezentantul gru­pu­luipetrolier îşi menţine afirmaţia po­trivit căreia la finalul anului2012 Rom­petrol va deveni o structură profitabilă.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri ra­portată de grupulRompetrol în pri­mele trei luni ale anului, aceasta s-a ridicat lapeste 2 miliarde de dolari, în creş­tere cu circa 30% comparativ cuperioa­da similară a anului trecut. Rom­petrol Rafinare a raportatafaceri de peste un miliard de dolari, cu 27% mai mari faţă deprimul trimestru din 2010.

"Creşterile vin în special din majorarea preţurilor. Cererea depro­duse petroliere la nivel de piaţă nu a suferit vreo contracţiefaţă de perioada similară a anului trecut. Pe întreg anul cred căvom avea o revenire lentă generată mai ales de reluareaactivi­tăţilor din domenii precum construcţii sau transporturi", amai precizat repre­zentantul Rompetrol.

De la începutul anului şi până în prezent preţul pe litrul debenzină a crescut în lei cu circa 5,4%, iar mo­torina s-a scumpitcu 8,7%, petro­liştii justificându-şi de fiecare dată politica depreţ prin evoluţia cotaţiilor interna­ţio­nale la produselepetroliere.

În ceea ce priveşte datoriile Rompetrol Ra­finare, care lafi­nalul anului trecut ajun­seseră la 5,5 mi­liarde de lei (1,3mi­liarde de euro) şi care aveau scadenţă de până într-un an dezile, CFO-ul grupului spu­ne că în prezent in­tenţia conduceriieste aceea de a le restructura.

"Încercăm să re­struc­turăm datoriile şi să le mutăm pe termenlung, de 5-7 ani. Discutăm în prezent cu 5-6 instituţii bancare şiîn câteva luni cred că vom ajunge la o soluţie", a declaratGrigoryev.

O parte semnificativă a datoriilor Rompetrol Rafinare sunt faţăde ac­ţionarul majoritar, grupul Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO