Grupul Rompetrol, primul trimestru pe profit după ce a fost preluat de kazahi

Autor: Roxana Petrescu 19.04.2011

Grupul petrolier Rompetrol, con­tro­lat de compania de stat kazahă KazMunaiGaz, a ajuns pentru prima dată în ultimii trei ani să raporteze un rezultat pozitiv de circa un milion de do­lari, dar rafinăria Petromidia (Rom­petrol Rafinare) a continuat să producă pierderi de circa 11 milioane de dolari în primul trimestru al anului, potrivit reprezentanţilor grupului.

Pe de altă parte însă, rezultatul este mult mai bun comparativ cu cel în­registrat de Rompetrol Rafinare în pri­mele trei luni din 2010, când pierderile ajunseseră la 57 de milioane de dolari. Cifrele sunt pre­li­minare şi calculate con­form stan­dar­de­lor inter­na­ţionale de contabilitate, ter­menul oficial de ra­portare a rezul­ta­te­lor financiare fiind 12 mai.

"Cea mai mare parte a acestui re­zul­tat se explică prin tăierile de cos­turi. În 2009 reducerile de costuri au fost de circa 180 de milioane de dolari, anul trecut a fost vorba de circa 30 de milioane de dolari, iar pentru anul acesta vom continua cu tăieri de costuri de circa 90 de milioane de dolari. Principalele categorii de costuri pe care le-am ajustat au fost cele legate de utilităţi, am externalizat activităţi secundare şi cele de men­tenanţă ale rafinăriei", a explicat Dmitry Gri­goryev, directorul financiar al grupului Rompetrol.

Cu toate acestea, Grigoryev spune că la finalul anului se aşteaptă ca grupul Rompetrol să fie tot pe pierderi.

"Este o prudenţă normală, având în vedere că datele macroeconomice sunt în continuare nesigure. Cred că vom avea pierderi de circa 14 milioane de do­lari la nivel de grup şi de aproape 50 de mi­lioane de dolari pe Rompetrol Rafi­nare", a mai spus CFO-ul Rom­petrol. Cu toate acestea, reprezentantul gru­pu­lui petrolier îşi menţine afirmaţia po­trivit căreia la finalul anului 2012 Rom­petrol va deveni o structură profitabilă.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri ra­portată de grupul Rompetrol în pri­mele trei luni ale anului, aceasta s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari, în creş­tere cu circa 30% comparativ cu perioa­da similară a anului trecut. Rom­petrol Rafinare a raportat afaceri de peste un miliard de dolari, cu 27% mai mari faţă de primul trimestru din 2010.

"Creşterile vin în special din majorarea preţurilor. Cererea de pro­duse petroliere la nivel de piaţă nu a suferit vreo contracţie faţă de perioada similară a anului trecut. Pe întreg anul cred că vom avea o revenire lentă generată mai ales de reluarea activi­tăţilor din domenii precum construcţii sau transporturi", a mai precizat repre­zentantul Rompetrol.

De la începutul anului şi până în prezent preţul pe litrul de benzină a crescut în lei cu circa 5,4%, iar mo­torina s-a scumpit cu 8,7%, petro­liştii justificându-şi de fiecare dată politica de preţ prin evoluţia cotaţiilor interna­ţio­nale la produsele petroliere.

În ceea ce priveşte datoriile Rompetrol Ra­finare, care la fi­nalul anului trecut ajun­seseră la 5,5 mi­liarde de lei (1,3 mi­liarde de euro) şi care aveau scadenţă de până într-un an de zile, CFO-ul grupului spu­ne că în prezent in­tenţia conducerii este aceea de a le restructura.

"Încercăm să re­struc­turăm datoriile şi să le mutăm pe termen lung, de 5-7 ani. Discutăm în prezent cu 5-6 instituţii bancare şi în câteva luni cred că vom ajunge la o soluţie", a declarat Grigoryev.

O parte semnificativă a datoriilor Rompetrol Rafinare sunt faţă de ac­ţionarul majoritar, grupul Rompetrol.