Burse - Fonduri mutuale

Germanul Rainer Seele a preluat conducerea OMV şi poziţia de preşedinte al boardului Petrom

Rainer Seele, noul CEO al grupului OMV

Rainer Seele, noul CEO al grupului OMV

Autor: Radu Bostan

08.07.2015, 00:05 674

Rainer Seele, noul CEO al grupului austriac OMV, a preluat ieri conducerea Consiliului de Supraveghere al Petrom (simbol bursier SNP), înlocuindu-l în ambele funcţii pe austriacul Gerhard Roiss, care a fost obligat să demisioneze cu doi ani înainte de încheierea mandatului.

Acţiunile Petrom au scăzut cu aproape 0,5% în şedinţa de ieri, la 0,373 lei/acţiune.

Seele, un chimist german de 54 de ani, a venit la şefia grupului petrolier austriac după trei decenii petrecute în cadrul con­glomeratului BASF, începându-şi cariera în 1987 ca cercetător şi încheind ca director general al subsidiarei de petrol şi gaze Wintershall.

Din ultima funcţie, pe care a deţinut-o din 2009 până la 1 iulie 2015, când a preluat cârma OMV, Rainer Seele a căutat să apropie compania şi Germania de Rusia, dezvoltând parteneriatele în explorarea petrolieră şi comerţul cu gaze. Wintershall şi Gazprom deţin fiecare jumătate din capitalul WIEE, una dintre firmele prin care gazul rusesc este importat în România. Atât ca şef al Wintershall, cât şi din poziţia de preşedinte al Camerei de Comerţ Germano-Ruse, Rainer Seele a fost un critic al măsurilor luate împotriva Rusiei de Uniunea Europeană, ca replică la anexarea Crimeei.

WikiZF: Profilul companiei OMV

La conducerea OMV, Seele va coordona reconfigurarea businessului austriac în contextul preţului mic al petrolului, una dintre direcţiile noi fiind tot întărirea legăturilor cu Rusia. Gazprom şi OMV au semnat luna trecută un memorandum care prevede posibilitatea ca grupul austriac să participe la dezvoltarea unuia dintre cele mai mari câmpuri de petrol şi gaze din lume, Urengoy, din Siberia.

Memorandumul afirmă şi intenţia celor două companii de a examina cooperarea în vederea măririi capacităţii gazoductului Nord Stream, prin care gazul rusesc ajunge în Germania.

"Vom continua să ne concentrăm pe upstream, alături de colegii mei din board şi angajaţii OMV. Un semnal clar vine din faptul că luăm în calcul extinderea în activităţi de producţie în Rusia", a declarat Seele la preluarea şefiei OMV.

Noul CEO al grupului austriac va avea un mandat de trei ani, cu opţiunea OMV de a-l prelungi cu încă doi ani. În boardul Petrom, Seele va fi membru interimar până la momentul confirmării sale într-o adunare generală a acţionarilor. Membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom sunt remuneraţi cu 20.000 de euro anual.

Fostul şef al OMV, Gerhard Roiss, care a condus compania între 2011 şi 2015, este în prezent membru al boardului Sulzer, un producător elveţian de echipament industrial, inclusiv pentru minerit, producţia de petrol şi rafinării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO