Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton: Filiala de la Bucuresti ar putea fi cea mai mare de pe o piata emergenta

Franklin Templeton: Filiala de la Bucuresti ar putea fi cea mai mare de pe o piata emergenta

Grzegorz Konieczny, care lucreaza de 15 ani pentru compania americana si conduce in prezent filiala de la Varsovia a Franklin Templeton, va cordona direct activitatea filialei de la Bucuresti. Konieczny spune ca majoritatea angajatilor vor fi romani

10.09.2009, 17:37 247

Filiala locala a Franklin Templeton, aflata in prezent in procesde autorizare, dupa ce compania americana a castigat contractul deadministrare a Fondului Proprietatea, ar putea fi una din cele maimari birouri ale companiei de pe o piata emergenta, au declaratreprezentantii Franklin Templeton intr-un interviu pentru ZF.

Compania de administrare va aplica in Romania o politica activade investitii, urmand sa se implice in managementul companiiloraflate in portofoliul fondului, au mai spus acestia.

"Biroul nostru de la Bucuresti ar putea fi cel mai mare de pe opiata emergenta, pentru ca este foarte mult de munca la FondulProprietatea", spune Grzegorz Konieczny, care va cordona directactivitatea filialei de la Bucuresti. Konieczny, care lucreaza de15 ani pentru compania americana conduce in prezent filiala de laVarsovia a Franklin Templeton.

El nu a dorit sa precizeze care va fi dimensiunea biroului de laBucuesti, motivand ca filiala locala a Franklin Templeton se aflain prezent in autorizare la Comisia Nationala a ValorilorMobiliare. "Vom aduce cativa manageri cu experienta dinstrainatate, insa majoritatea angajatilor vor fi romani", a maispus el.

"Avem in prezent 15 birouri deschise in tari emergente, iar celemai mari birouri ale noastre de pe piete emergente sunt cele dinHong Kong si Singapore. Acolo avem cate trei analisti (seniori - n.red.) si peste 100 de angajati in total."

Compania administreaza active din piete emergente in valoare decirca 25 de miliarde de euro si are deschise 15 birouri locale peaceste piete.

Templeton va numi si membri in CA la companiile dinportofoliu

Franklin Templeton va prelua managementul activelor FonduluiProprietatea in urmatoarele luni, dupa indeplinirea unorformalitati privind statutul acestuia si obtinerea autorizarilor dela autoritatile pietei.

Reprezentantii Franklin Templeton spun ca vor aplica si inRomania, la fel ca si pe plan international o strategie deinvestitii activa, cu implicare in activitatea companiilor la carefondul este actionar.

"Politica noastra este de a participa la toate adunarilegenerale ale actionarilor, chiar si la companiile unde detinem osingura actiune. Acolo unde vom putea ne vom numi si membri inconsiliile de administratie", spune Konieczny.

"Vom incerca sa investim cat mai mult din activele fondului incompanii listate pentru a avea o evaluare cat mai corecta si infiecare zi pentru investitiile fondului, ceea ce va fi in interesulactionarilor", spune David Smart, seful diviziei de fondurisuverane din cadrul Franklin Templeton, divizie care include siafacerea administrarii Fondului Proprietatea.

David Smart: Avem experienta pe pietelenelichide

"Avem experienta in plasamente pe piete care duc lipsa delichiditate. Pe de alta parte, listarea fondului va duce lacresterea lichiditatii generale de pe piata, pentru ca sunt foartemulti investitori internationali care ar putea fi interesati deoportunitatile de pe piata romaneasca, dar nu au in prezent olichiditate suficienta. Pe acestia vom incerca sa ii atragem inroad-show-ul pe care il vom face inainte de listarea Fondului", amai spus Smart.

Fondul Proprietatea are active in valoare de 2,6 miliarde deeuro, conform ultimelor situatii financiare, suma echivalenta cuvaloarea tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti in ultimiidoi ani.

Reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere deocamdata maimulte detalii despre politica de investitii pe care o vor aplica incazul Fondului Proprietatea, mentionand ca deciziile privindinvestitiile vor fi luate "de la caz la caz".

Filiala locala a companiei americane nu va derula intr-o primafaza alte afaceri in afara de administrarea Fondului, insaactivitatea ar putea fi extinsa ulterior.

"Nu am stabilit inca dezvoltarea altor afaceri in Romania, dareste posibil in viitor, ca si in alte tari unde am deschis filiale,sa incepem distribuirea pe piata locala a fondurilor pe care leadministram", spune David Smart.

La nivel global Franklin Templeton administreaza active invaloare de 450 de miliarde de dolari si are peste 7.000 deangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO