Franklin Templeton: Filiala de la Bucuresti ar putea fi cea mai mare de pe o piata emergenta

Autor: Vlad Nicolaescu 10.09.2009

Filiala locala a Franklin Templeton, aflata in prezent in proces de autorizare, dupa ce compania americana a castigat contractul de administrare a Fondului Proprietatea, ar putea fi una din cele mai mari birouri ale companiei de pe o piata emergenta, au declarat reprezentantii Franklin Templeton intr-un interviu pentru ZF.

Compania de administrare va aplica in Romania o politica activa de investitii, urmand sa se implice in managementul companiilor aflate in portofoliul fondului, au mai spus acestia.

"Biroul nostru de la Bucuresti ar putea fi cel mai mare de pe o piata emergenta, pentru ca este foarte mult de munca la Fondul Proprietatea", spune Grzegorz Konieczny, care va cordona direct activitatea filialei de la Bucuresti. Konieczny, care lucreaza de 15 ani pentru compania americana conduce in prezent filiala de la Varsovia a Franklin Templeton.

El nu a dorit sa precizeze care va fi dimensiunea biroului de la Bucuesti, motivand ca filiala locala a Franklin Templeton se afla in prezent in autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. "Vom aduce cativa manageri cu experienta din strainatate, insa majoritatea angajatilor vor fi romani", a mai spus el.

"Avem in prezent 15 birouri deschise in tari emergente, iar cele mai mari birouri ale noastre de pe piete emergente sunt cele din Hong Kong si Singapore. Acolo avem cate trei analisti (seniori - n. red.) si peste 100 de angajati in total."

Compania administreaza active din piete emergente in valoare de circa 25 de miliarde de euro si are deschise 15 birouri locale pe aceste piete.

Templeton va numi si membri in CA la companiile din portofoliu

Franklin Templeton va prelua managementul activelor Fondului Proprietatea in urmatoarele luni, dupa indeplinirea unor formalitati privind statutul acestuia si obtinerea autorizarilor de la autoritatile pietei.

Reprezentantii Franklin Templeton spun ca vor aplica si in Romania, la fel ca si pe plan international o strategie de investitii activa, cu implicare in activitatea companiilor la care fondul este actionar.

"Politica noastra este de a participa la toate adunarile generale ale actionarilor, chiar si la companiile unde detinem o singura actiune. Acolo unde vom putea ne vom numi si membri in consiliile de administratie", spune Konieczny.

"Vom incerca sa investim cat mai mult din activele fondului in companii listate pentru a avea o evaluare cat mai corecta si in fiecare zi pentru investitiile fondului, ceea ce va fi in interesul actionarilor", spune David Smart, seful diviziei de fonduri suverane din cadrul Franklin Templeton, divizie care include si afacerea administrarii Fondului Proprietatea.

David Smart: Avem experienta pe pietele nelichide

"Avem experienta in plasamente pe piete care duc lipsa de lichiditate. Pe de alta parte, listarea fondului va duce la cresterea lichiditatii generale de pe piata, pentru ca sunt foarte multi investitori internationali care ar putea fi interesati de oportunitatile de pe piata romaneasca, dar nu au in prezent o lichiditate suficienta. Pe acestia vom incerca sa ii atragem in road-show-ul pe care il vom face inainte de listarea Fondului", a mai spus Smart.

Fondul Proprietatea are active in valoare de 2,6 miliarde de euro, conform ultimelor situatii financiare, suma echivalenta cu valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti in ultimii doi ani.

Reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere deocamdata mai multe detalii despre politica de investitii pe care o vor aplica in cazul Fondului Proprietatea, mentionand ca deciziile privind investitiile vor fi luate "de la caz la caz".

Filiala locala a companiei americane nu va derula intr-o prima faza alte afaceri in afara de administrarea Fondului, insa activitatea ar putea fi extinsa ulterior.

"Nu am stabilit inca dezvoltarea altor afaceri in Romania, dar este posibil in viitor, ca si in alte tari unde am deschis filiale, sa incepem distribuirea pe piata locala a fondurilor pe care le administram", spune David Smart.

La nivel global Franklin Templeton administreaza active in valoare de 450 de miliarde de dolari si are peste 7.000 de angajati.