Burse - Fonduri mutuale

Fostul ministru de finante si consilierul guvernatorului BNR pazesc averea de 3 mld. € a Fondului Proprietatea

Fostul ministru de finante si consilierul guvernatorului BNR pazesc averea de 3 mld. € a Fondului Proprietatea
10.01.2010, 23:14 215

Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al FonduluiProprietatea, cu 61% din capital, a convocat pe 10 februarieAdunarea Generala a Actionarilor pentru a alege o noua componenta aConsiliului de Supraveghere, la mai putin de un an de la numireaacestuia, la doar doua saptamani dupa ce Ionut Popescu a fost numitdirector general al fondului in locul Danielei Lulache.

Propunerile ministerului pentru noua componenta a Consiliului,format din sase membri si un presedinte, sunt: Lucian Croitoru(consilier al guvernatorului BNR), Gheorghe Pogea (fost ministrulde finante in Guvernul Boc), Gratiela Iordache (secretar de stat inMinisterul Finantelor), Ene Dinga (director general adjunct alInstitutului Bancar Roman), Crinuta Dumitrean (presedinteleAutoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor), EduardGoean (fost consul general al Romaniei la Hong Kong), precum siCorin Trandafir (avocatul familiei Malaxa si Auschnit" cei mai mariactionari privati ai FP).

Cu exceptia lui Corin Trandafir, toate cele sase persoanepropuse sunt sustinute sau fac parte din Partidul Democrat-Liberal.Spre deosebire de actuala componenta a Consiliului de Supraveghereimpartita in mod egal intre membrii PSD (Mircea Ursache, Anca Opre,Ion Adam) si membri PD-L (Gratiela Iordache, Ene Dinga, EduardGoean).

Minoritarii raman cu un singur reprezentant

Desi actionarii privati, printre care se numara mostenitori aimarilor familii de industriasi din perioada interbelica, dar sifonduri straine de investitii, detin mai mult de o treime dincapitalul FP, acestia au si vor avea doar un singur reprezentant inConsiliul de Supraveghere, pe Corin Trandafir. Fondul are inprezent peste 2.000 de actionari, persoane fizice si juridice.

"Propunerile Ministerului de Finante nu mai sunt de actualitate.Cu 15 zile inainte de desfasurarea Adunarii Generale vor apareanoile propuneri pentru componenta Consiliului de Supraveghere", aspus Mircea Ursache, membru in Consiliul de Supraveghere.

Miza obtinerii unui loc in Consiliu de Supraveghere (CS) al FPeste deosebit de ridicata la nivel politic, economic si financiar.Pe de o parte, functiile in consiliu sunt ocupate in functie deapartenenta politica, fiind decise de partidul ce detinemajoritatea in Guvern.

Membrii CS castiga peste 5.000 de euro peluna

La nivel financiar, venitul lunar incasat de un membru al CSpoate depasi si 5.000 euro/luna, potrivit unor surse din piata. Maiexact, "indemnizatia unui membru al Consiliului de Supraveghere sestabileste ca procent din salariul directorului general. Directorulgeneral isi negociaza salariul cu Consiliul de Supraveghere, decise creeaza un cerc vicios. Insa fiecare membru al consiliului, maiputin presedintele, trebuie sa faca parte din doua comitete, cumeste cel de audit si cel de resurse umane, pentru care este platitsuplimentar. Astfel ca se ajunge ca membrii sa castige mai binedecat presedintele Consiliului", mai spun aceleasi surse.

Daniela Lulache, fostul director general si care a fostinlocuita recent de Ionut Popescu, a castigat un salariu 10.100euro pe luna in 2008. Niciunul dintre actualii membri aiConsiliului nu si-a facut publice indemnizatiile.

Administreaza cea mai bogata companie dinRomania

La nivel economic, o pozitie in CS la Fondul Proprietatea esteechivalenta cu participarea la conducerea uneia dintre cele maivaloroase si bogate companii din economie. Mai exact, FondulProprietatea are o valoarea estimata de ZF alaturi de casa deconsultanta Capital Partners la 3,5 mld. euro, active nete de peste11 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), un profit net estimat depeste 700 mil. lei (165 mil. euro) in 2009 si lichiditati record de2,16 mld. lei (515 mil. euro) la finele lunii decembrie.

Componenta Consiliului de Supraveghere va deveni si maiimportanta daca Parlamentul aproba o serie de propuneri aduse deAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Ordonanta 81din 2007, prin care Consiliul se transforma din organ de conducerenumit temporar, pana la incheierea contractului de administrare, inorgan permanent. Mai mult, Consiliul va putea stabili politica deinvestitii a Fondului si va delega administrarea portofoliuluicatre administratorul selectat.

Initial, Consiliul de Supraveghere si Directoratul au fostnumite pentru a conduce si administra FP pana la numireaadministratorului. Chiar daca actionarii FP au aprobat inca dinseptembrie anul trecut contractul de administrare cu companiabritanica Franklin Templeton, acest contract nu a fost semnat nicipana in prezent, recentele schimbari de conducere intarziind si maimult semnarea contractului. Termenul limita este inceputul luniiiunie cand expira oferta facuta de Franklin Templeton.

O alta problema ramasa nerezolvata este distribuireadividendelor din exercitiul financiar pe 2008, nici pana in prezentposibila din cauza neplatii la capitalul social al Fondului a unuipachet de peste 500 mil. actiuni de catre MinisterulFinantelor.

Pe 10 februarie, actionarii FP vor fi informati despre stadiulsemnarii contractului de administrare cu Franklin Templeton si allistarii la Bursa, si vor supune aprobarii bugetul de venituri sicheltuieli pentru 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO