Fostul ministru de finante si consilierul guvernatorului BNR pazesc averea de 3 mld. € a Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop 10.01.2010

Gheorghe Pogea si Lucian Croitoru sunt doua dintre propunerile Ministerului Finantelor Publice pentru conducerea Fondului Proprietatea (FP), dupa ce actualii membri ai Consiliului de Supraveghere au fost revocati din functie.



Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, cu 61% din capital, a convocat pe 10 februarie Adunarea Generala a Actionarilor pentru a alege o noua componenta a Consiliului de Supraveghere, la mai putin de un an de la numirea acestuia, la doar doua saptamani dupa ce Ionut Popescu a fost numit director general al fondului in locul Danielei Lulache.

Propunerile ministerului pentru noua componenta a Consiliului, format din sase membri si un presedinte, sunt: Lucian Croitoru (consilier al guvernatorului BNR), Gheorghe Pogea (fost ministrul de finante in Guvernul Boc), Gratiela Iordache (secretar de stat in Ministerul Finantelor), Ene Dinga (director general adjunct al Institutului Bancar Roman), Crinuta Dumitrean (presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor), Eduard Goean (fost consul general al Romaniei la Hong Kong), precum si Corin Trandafir (avocatul familiei Malaxa si Auschnit" cei mai mari actionari privati ai FP).

Cu exceptia lui Corin Trandafir, toate cele sase persoane propuse sunt sustinute sau fac parte din Partidul Democrat-Liberal. Spre deosebire de actuala componenta a Consiliului de Supraveghere impartita in mod egal intre membrii PSD (Mircea Ursache, Anca Opre, Ion Adam) si membri PD-L (Gratiela Iordache, Ene Dinga, Eduard Goean).

Minoritarii raman cu un singur reprezentant

Desi actionarii privati, printre care se numara mostenitori ai marilor familii de industriasi din perioada interbelica, dar si fonduri straine de investitii, detin mai mult de o treime din capitalul FP, acestia au si vor avea doar un singur reprezentant in Consiliul de Supraveghere, pe Corin Trandafir. Fondul are in prezent peste 2.000 de actionari, persoane fizice si juridice.

"Propunerile Ministerului de Finante nu mai sunt de actualitate. Cu 15 zile inainte de desfasurarea Adunarii Generale vor aparea noile propuneri pentru componenta Consiliului de Supraveghere", a spus Mircea Ursache, membru in Consiliul de Supraveghere.

Miza obtinerii unui loc in Consiliu de Supraveghere (CS) al FP este deosebit de ridicata la nivel politic, economic si financiar. Pe de o parte, functiile in consiliu sunt ocupate in functie de apartenenta politica, fiind decise de partidul ce detine majoritatea in Guvern.

Membrii CS castiga peste 5.000 de euro pe luna

La nivel financiar, venitul lunar incasat de un membru al CS poate depasi si 5.000 euro/luna, potrivit unor surse din piata. Mai exact, "indemnizatia unui membru al Consiliului de Supraveghere se stabileste ca procent din salariul directorului general. Directorul general isi negociaza salariul cu Consiliul de Supraveghere, deci se creeaza un cerc vicios. Insa fiecare membru al consiliului, mai putin presedintele, trebuie sa faca parte din doua comitete, cum este cel de audit si cel de resurse umane, pentru care este platit suplimentar. Astfel ca se ajunge ca membrii sa castige mai bine decat presedintele Consiliului", mai spun aceleasi surse.

Daniela Lulache, fostul director general si care a fost inlocuita recent de Ionut Popescu, a castigat un salariu 10.100 euro pe luna in 2008. Niciunul dintre actualii membri ai Consiliului nu si-a facut publice indemnizatiile.

Administreaza cea mai bogata companie din Romania

La nivel economic, o pozitie in CS la Fondul Proprietatea este echivalenta cu participarea la conducerea uneia dintre cele mai valoroase si bogate companii din economie. Mai exact, Fondul Proprietatea are o valoarea estimata de ZF alaturi de casa de consultanta Capital Partners la 3,5 mld. euro, active nete de peste 11 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), un profit net estimat de peste 700 mil. lei (165 mil. euro) in 2009 si lichiditati record de 2,16 mld. lei (515 mil. euro) la finele lunii decembrie.

Componenta Consiliului de Supraveghere va deveni si mai importanta daca Parlamentul aproba o serie de propuneri aduse de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Ordonanta 81 din 2007, prin care Consiliul se transforma din organ de conducere numit temporar, pana la incheierea contractului de administrare, in organ permanent. Mai mult, Consiliul va putea stabili politica de investitii a Fondului si va delega administrarea portofoliului catre administratorul selectat.

Initial, Consiliul de Supraveghere si Directoratul au fost numite pentru a conduce si administra FP pana la numirea administratorului. Chiar daca actionarii FP au aprobat inca din septembrie anul trecut contractul de administrare cu compania britanica Franklin Templeton, acest contract nu a fost semnat nici pana in prezent, recentele schimbari de conducere intarziind si mai mult semnarea contractului. Termenul limita este inceputul lunii iunie cand expira oferta facuta de Franklin Templeton.

O alta problema ramasa nerezolvata este distribuirea dividendelor din exercitiul financiar pe 2008, nici pana in prezent posibila din cauza neplatii la capitalul social al Fondului a unui pachet de peste 500 mil. actiuni de catre Ministerul Finantelor.

Pe 10 februarie, actionarii FP vor fi informati despre stadiul semnarii contractului de administrare cu Franklin Templeton si al listarii la Bursa, si vor supune aprobarii bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2010.