Burse - Fonduri mutuale

Fercala pune 8 milioane de euro pentru dividende la dispozitia actionarilor SIF Transilvania

Fercala pune 8 milioane de euro pentru dividende la dispozitia actionarilor SIF Transilvania
07.03.2010, 23:07 53

Conducerea SIF Transilvania (SIF3), prima societate deinvestitii financiare care a luat o hotarare in ceea ce privesterepartizarea profitului de anul trecut, va propune actionariloracordarea unui dividend brut de 0,03 lei/actiune, nivel egal cu celdistribuit in 2008.

Raportat la pretul din piata al actiunilor, de 0,83 lei/actiune,randamentul dividendului este mult mai scazut decat anul trecut,respectiv de 3,6%, fata de 13,5% in urma cu un an. Intre timp,pretul actiunilor SIF3 a crescut cu 275%.

Conducerea SIF Transilvania vrea sa pastreze niveluldividendului fata de anul anterior chiar daca profitul net alsocietatii s-a majorat cu 31,5% in 2009, pana la un nivel de 124,6mil. lei (29,3 mil. euro). Acest lucru se poate explica prin faptulca administratorii SIF-urilor vor sa-si conserve resursele,anticipand un an 2010 mai dificil in ceea ce priveste incasarea devenituri de la companiile din portofoliu. Aceasta deoarecedividendele de la banci, principala sursa pentru SIF-uri, sunt pusesub semnul intrebarii anul acesta avand in vedere ca BCR pregatesteo majorare de capital importanta care ar putea anula sau depasivaloarea dividendelor pe care SIF-ul le-ar incasa de la banca, iar dividendul BRD s-ar puteadiminua semnificativ anul acesta dupa ce profitul bancii a scazutcu 41,5% anul trecut, la 792 mil. lei (186,3 mil. euro).

La inceputul anului 2009, SIF-urile erau chiar mai afectate delipsa de lichiditati si se punea problema ca acestea sa nu aibaresursele necesare acordarii de dividende insa problemele lor s-aurezolvat dupa ce au vandut mai multe participatii din portofoliu,una dintre cele mai importante fiind cea de la Bancpost, pe careSIF Transilvania a incasat 12,75 mil. euro.

Daca propunerea de repartizare a profitului va fi aprobata deactionari, conducerea societatii va avea la dispozitie 83,9milioane de lei (19,7 milioane de euro) din profitul nerepartizatanul trecut pentru a-si acoperi necesarul investitional si altecheltuieli.

Anul trecut, SIF-urile au realizat foarte putine achizitii sis-au concentrat spre atragerea de lichiditati prin vanzarea departicipatii, care au fost plasate in depozite la banci sau alteinstrumente cu risc scazut.

Cea mai mare investitie realizata de SIF Transilvania in ultimulan a fost reprezentata de un aport in numerar la capitalul firmeiOrizont Turism din Predeal (ORTU) in valoare de 17 mil. lei (circa4 mil. euro).

Actiunile SIF Transilvania au castigat la finele saptamaniitrecute 1,8% si au inchis ziua la un pret de 0,83 lei/actiune. Laacest nivel, capitalizarea societatii este de 221,5 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO