Fercala pune 8 milioane de euro pentru dividende la dispozitia actionarilor SIF Transilvania

Autor: Adrian Cojocar 07.03.2010

Conducerea SIF Transilvania (SIF3), prima societate de investitii financiare care a luat o hotarare in ceea ce priveste repartizarea profitului de anul trecut, va propune actionarilor acordarea unui dividend brut de 0,03 lei/actiune, nivel egal cu cel distribuit in 2008.

Raportat la pretul din piata al actiunilor, de 0,83 lei/actiune, randamentul dividendului este mult mai scazut decat anul trecut, respectiv de 3,6%, fata de 13,5% in urma cu un an. Intre timp, pretul actiunilor SIF3 a crescut cu 275%.

Conducerea SIF Transilvania vrea sa pastreze nivelul dividendului fata de anul anterior chiar daca profitul net al societatii s-a majorat cu 31,5% in 2009, pana la un nivel de 124,6 mil. lei (29,3 mil. euro). Acest lucru se poate explica prin faptul ca administratorii SIF-urilor vor sa-si conserve resursele, anticipand un an 2010 mai dificil in ceea ce priveste incasarea de venituri de la companiile din portofoliu. Aceasta deoarece dividendele de la banci, principala sursa pentru SIF-uri, sunt puse sub semnul intrebarii anul acesta avand in vedere ca BCR pregateste o majorare de capital importanta care ar putea anula sau depasi valoarea dividendelor pe care SIF-ul le-ar incasa de la banca, iar dividendul BRD s-ar putea diminua semnificativ anul acesta dupa ce profitul bancii a scazut cu 41,5% anul trecut, la 792 mil. lei (186,3 mil. euro).

La inceputul anului 2009, SIF-urile erau chiar mai afectate de lipsa de lichiditati si se punea problema ca acestea sa nu aiba resursele necesare acordarii de dividende insa problemele lor s-au rezolvat dupa ce au vandut mai multe participatii din portofoliu, una dintre cele mai importante fiind cea de la Bancpost, pe care SIF Transilvania a incasat 12,75 mil. euro.

Daca propunerea de repartizare a profitului va fi aprobata de actionari, conducerea societatii va avea la dispozitie 83,9 milioane de lei (19,7 milioane de euro) din profitul nerepartizat anul trecut pentru a-si acoperi necesarul investitional si alte cheltuieli.

Anul trecut, SIF-urile au realizat foarte putine achizitii si s-au concentrat spre atragerea de lichiditati prin vanzarea de participatii, care au fost plasate in depozite la banci sau alte instrumente cu risc scazut.

Cea mai mare investitie realizata de SIF Transilvania in ultimul an a fost reprezentata de un aport in numerar la capitalul firmei Orizont Turism din Predeal (ORTU) in valoare de 17 mil. lei (circa 4 mil. euro).

Actiunile SIF Transilvania au castigat la finele saptamanii trecute 1,8% si au inchis ziua la un pret de 0,83 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea societatii este de 221,5 milioane de euro.