Burse - Fonduri mutuale

Fercală le propune acţionarilor SIF Transilvania acelaşi dividend ca şi anul trecut, deşi profitul a scăzut cu 42%

Fercală le propune acţionarilor SIF Transilvania acelaşi dividend ca şi anul trecut, deşi profitul a scăzut cu 42%

Autor: Andrei Chirileasa

06.03.2011, 23:52 130

Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania (SIF3), condus deMihai Fercală, le propune acţionarilor societăţii distribuirea unuidividend brut de 0,03 lei/acţiune din profitul net obţinut în 2010,nivelul dividendului fiind similar cu cel din 2009 şi 2008.

Anul trecut SIF Transilvania a obţinut un câştig net de 66,9mil. lei (15,7 mil. euro), cel mai mic din ultimii patru ani. În2009, societatea de investiţii raportase un profit record de 116,6mil. lei (27,4 mil. euro).

Intenţia SIF Transilvania de a distribui aproape jumătate dinprofitul de anul trecut sub formă de dividende vine în contextul încare acţiunile SIF3 au înregistrat în ultimul an cea mai marescădere dintre titlurile SIF, de peste 30% (în perioada 4 martie2010-4 martie 2011), în condiţiile în care indicele BET-FI apierdut 15,7% în aceeaşi perioadă.

Conducerea SIF3 a fost nevoită să menţină nivelul dividendului,în încercarea de a recâştiga astfel simpatia investitorilor, deşişefii SIF-urilor au încercat în ultimii ani să păstreze cât maimult din profitul realizat în companie pentru realizarea de noiinvestiţii. Dividendul brut propus de SIF Transilvania oferă unrandament de 5,3%, luând în calcul ultimul preţ al acţiunilor peBursă, de 0,565 lei/acţiune. Anul trecut, randamentul dividenduluibrut a fost sub 4,5%.

SIF Transilvania este a doua dintre SIF-uri care convoacăAdunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru discutareasituaţiilor financiare pe 2010, a repartizării profitului şi abugetului pentru 2011. SIF3 va supune dezbaterii acţionarilor şi ostrategie pentru perioada 2012-2013. AGA va avea loc pe 28 aprilie,ora 10:00, la International Trade Center din Braşov.

SIF Moldova (SIF2) este prima dintre SIF-uri care a convocat AGAanuală, propunând acţionarilor o creştere cu 50% a dividenduluifaţă de anul trecut, la 0,09 lei/acţiune. În cazul SIF Moldova,randamentul dividendului brut la ultimul preţ de pe Bursă de vinerieste de peste 6,5%. Şi în cazul SIF Moldova, rata de repartizare aprofitului se apropie de 50%, faţă de 30,7% anul trecut.

SIF Moldova este singura dintre SIF-uri care le-a propusacţionarilor adoptarea unei politici de dividend predictibile, prinasigurarea unui randament minim al dividendului de 5% din preţulacţiunii cât timp cotaţia rămâne sub 2 lei şi de 3% când cotaţia vasări de 2 lei. Dividendul minim şi randamentul vor fi stabilite pebaza preţului mediu din ultimele 90 de şedinţe ale anuluiprecedent.

Aceste propuneri arată că SIF-urile sunt tot mai atente la modulîn care îşi remunerează acţionarii, încercând să păstreze interesulacestora ridicat, în contextul în care acum au de luptat pentrubanii investitorilor de pe Bursă cu un competitor puternic, cumeste Fondul Proprietatea.

Celelalte trei SIF-uri nu au convocat încă Adunările Generaleale Acţionarilor şi nu şi-au făcut publice propunerile dedividend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO